Vlasnik ATP Vojvodine najavio tužbu pred Evropskim sudom

Optužio Ustavni sud da se stavio na stranu međusobne zaštite policije, tužilaštva, sudstva i političara

03. nov 2015

Vlasnik Autotransportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Ilija Dević najavio je danas da će podneti tužbu protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i dodao da je siguran da će slučaj ATP Vojvodina Srbiju koštati “više stotina miliona evra”.

“Siguran sam da će slučaj ATP Vojvodina Srbiju koštati više stotina miliona evra. Da li će tada odgovarati nesavesni policajci, tužioci, sudije i političari?”, naveo je Dević u saopštenju za javnost.

Dodao je da je o svemu ovome obavestio evropske institucije, koje dugi niz godina prate slučaj ATP Vojvodina.

Ilija Dević je optužio Ustavni sud Srbije da je u slučaju ATP Vojvodine presudio “po političkom nalogu”, kada je odbacio njegovu žalbu na presudu Vrhovnog kasacionog suda.

“Ustavni sud se, umesto da zaštiti moja prava i da se stavi na stranu pravde i zakona, stavio na stranu međusobne zaštite policije, tužilaštva, sudstva i političara, čija je krivica u slučaju ATP Vojvodina evidentna”, ocenio je Dević.

Naveo je da je investirao 30 miliona evra u izgradnju nove Međumesne autobuske stanice u Novom Sadu, koja nikada nije proradila i ocenio da je “prevaren od strane države Srbije”.

“Zbog nepoštovanja ugovorne obaveze od strane Grada Novog Sada, bez posla je ostalo 600 radnika, a ja sam kao domaći investor uništen i opljačkan”, naveo je Dević u saopštenju.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara ove godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga