Vlasnik ATP Vojvodine: EU da pomogne da se afera konačno reši

Maja Gojković je danas predsednica Skupštine Srbije, a Igor Mirović predsednik vojvođanske vlade...

20. jul 2016

Vlasnik Auto-transportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Ilija Dević najavio je danas da će njegov odštetni zahtev protiv Grada Novog Sada i države Srbije iznositi više od 100 miliona evra i ocenio da su otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU stvoreni i preduslovi da se EU “meša u pravosudje u Srbiji”.

Dević je u saopštenju za javnost podsetio da je Evropska komisija bila stavila slučaj ATP Vojvodina na spisak 24 sporne privatizacije u Srbiji i dodao da je u njegovom slučaju konstatovano da je oštećen investitor a ne država Srbija.

On je optužio nadležne organe da su istragu “okrenuli u drugom smeru”, kako bi se zaštitili nesavesni političari i kako bi se Grad Novi Sad spasao plaćanja velike odštete.

Dević je naveo da je podneo više od 20 krivičnih prijava, po kojima se uopšte ne postupa, i podsetio da su dve “veoma precizne” krivične prijave odbačene, “po nečijem nalogu i pritisku”.

On je podsetio i da je po jednoj od prethodnih tužbi ATP Vojvodina od Grada Novog Sada naplatila četiri miliona evra.

“S obzirom da je došlo do otvaranja poglavlja 23. i 24. te napokon Evropska unija ima pravo da se direktno meša u pravosudje Srbije, ovu pritužbu šaljem Državnom veću tužilaca da po istoj i postupi, s obzirom da na ranije pritužbe nije postupalo ili sam dobijao uopštene odgovore”, naveo je Ilija Dević.

On je ranije tvrdio da je investirao 30 miliona evra u izgradnju nove Medjumesne autobuske stanice u Novom Sadu, koja nikada nije proradila i ocenio da je “prevaren od strane države Srbije”.

“Zbog nepoštovanja ugovorne obaveze od strane Grada Novog Sada, bez posla je ostalo 600 radnika, a ja sam kao domaći investor uništen i opljačkan”, naveo je Dević u saopštenju.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Medjumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osudjen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara prošle godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga