Vlasnica Kanala 9 prekinula štrajk glađu, večeras pušta signal televizije

"Nadam da je otpočeo proces izmena medijskih zakona koji će omogućiti lokalnim i regionalnim medijima da opstanu"

30. maja 2018

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je štrajk glađu posle sastanka sa predstavnicima ministarstava kulture i telekomunikacija, REM-a i JP „Emisiona tehnika i veze“.

Ona je za Udruženje novinara Srbije poručila da prekida štrajk glađu i da će večeras pustiti signal ove lokalne televizije.

„Iz kancelarije državnog sekretara Aleksandra Gajovića izašla sam sa rečima da se nadam da je otpočeo proces usaglašavanja i izmena medijskih zakona koji će omogućiti lokalnim i regionalnim medijima da opstanu“, poručila je ona.

Sastanak su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, pomoćnice ministra Slavica Trifunović i Irine Reljin, čelni ljudi stručnih službi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i REM-a, kao i v.d. direktor ETV-a Branko Gogić.

Maja Pavlović je na sastanku iznela probleme sa kojima se suočavaju lokalni i regionalni mediji, jer nemaju osnovne preduslove da izađu na tržište.

„Govorila sam o problemima sa nezakonitim taksama, problemima o projektnom sufinansiranju medija, nezakonitoj digitalizaciji, činjenicom da se piplmetrima ne meri gledanost lokalnih i regionalnih medijama, problemima koje imamo sa enumeracijom, kao i besplatnim reklamama koje dobijamo od države“, rekla je UNS-u Pavlović.

Aleksandar Gajović je rekao da će sve sugestije i primedbe koje su iznete biti uzete u razmatranje pri pisanju nove Medijske strategije kako bi problemi sa kojima se suočavaju i drugi lokalni i regionalni mediji bili na adekvatan način tretirani, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pavlović je istakla da su predstavnici ministarstava, REM-a i ETV-a saglasni da postoje ozbiljni problemi koji treba što hitnije rešiti i da im je žao što su procedure u Srbiji spore.

„Pozvali su da me da sve probleme iznesem udruženjima, a njih da se uključe u izradu Medijske strategije na osnovu koje će se menjati i medijski zakon“, kaže Pavlović.

Ona je, kako kaže za UNS, juče poslala ministarki pravde Neli Kuburović molbu za sastanak, na kom bi joj iznela probleme koji u medisjkoj sferi postoje kao posledica neefikasnog rada sudstva.

„Sutra ćemo pisati Ministarstvu prosvete i tražiti sastanak i sa njima na kom bismo razgovarali o tarifama SOKOJ-a i OFPS-a“, zaključila je Pavlović.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga