VLADIMIR MITROVIĆ: Poslednji dani bez kralja na Trgu republike

Koliko će bahanalije povodom proslave stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji koštati građane?

12. nov 2018

Teško je i nabrojati sve manifestacije tokom narednih dana vezane za proslavu stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine. Još je teže, pa i nemoguće, izračunati koliko sve to košta. Pa šta, kad je beg bio cicija?

Centralni datumi su određeni, subota 24. novembar je za narod, sviraće oprobani trio Čola, Bogdan i Zvonko. Ostatak prve slavljeničke noći Novosađani će provesti uz muziku velikih domaćih orkestara.

Sutrašnji dan je nešto ozbiljnijeg karaktera. Nedelja, radna i paradna. Tačno u 10 ujutro, uz prisustvo najviših državnih ličnosti, biće svečano otvoren Muzej prisajedinjenja 1918, koji je u međuvremenu u medijima volšebno promenio ime u zagonetni Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Oko imena novog platoa ispred muzeja neće biti dvojbe, zvaće se sasvim neočekivano Park prisajedinjenja. Ceremonija će trajati oko jedan sat, a kao posebna vest, kako se šuška, biće prisustvo predsednika republike i premijerke. Očekivano će svirati vojna muzika.

Posle obilaska novog muzeja svita će jurnuti na obližnji Trg republike, gde je u već 11 časova zakazano otkrivanje spomenika kralju Petru. Tom prilikom deo govora starog kralja izvešće, opet sasvim očekivano, poznati glumac Lazar Ristovski. Biće to ujedno i najveća svečanost otkrivanja nekog spomenika u Srbiji poslednjih godina. Televizijske ekipe će se brzo prebaciti sa prenosa vojnih vežni na otvaranje muzeja. Po završetku svečanosti otvaranja spomenika oko podne prisutni će se razbežati, ali ne zadugo. Možda će krem prisutnih otići do omiljenog restorana u blizini starog drveta koprivića, tamo je tako prijatno i otmeno.

Negde u isto vreme kada se dovezeni gledaoci otkrivanja spomenika vrate svojim kućama za večernje sate predviđena je velika gala predstava Svečane akademije u Srpskom narodnom pozorištu, čija je priprema i organizacija verovatno koštale nekoliko desetina miliona dinara. Živi prenos se podrazumeva, to televizija časti. Mada će na akademiji nastupiti zajednički, valjda po prvi put, Vojvođanski simfoničari, Beogradska filharmonija i Hor Opere SMP, zvezde večeri će biti ličnosti najviših državnih i crkvenih organa.

Očekivani patriotski govori i igrokazi baciće sumornu senku na herojski period koji se slavi. Svečanost se može izroditi u svoju suprotnost. Od ponosa do stida.

Srećom, brzo će sve biti gotovo, limuzine će razvesti vlast i crkvenodostojnike, a na novi kraljevi spomenik će se spustiti gusta i teška vojvođanska magla. Kao i na sve nas.

(Autor je istoričar umetnosti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga