Vladimir Kovačević: Ekonomske mere vlade guraju privredu u sunovrat

"Vladina pomoć je kao da je neko poslat na put bez benzina u rezervoaru"

04. apr 2020

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević ocenio je danas da ekonomske mere Vlade Srbije za ublažavanje krize izazvane korona virusom „guraju u sunovrat najbolje što Srbija ima“, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća.

„Pomoć će dobiti samo oni koji ne duguju ništa, a takvima pomoć uglavnom i nije neophodna. Poreska uprava će smanjiti broj primaoca pomoći zbog dugova iz prethodnog perioda, neplaćenih kamata, naknada i taksi“, rekao je Kovačević, saopštila je Narodna stranka.

Kovačević je kazao da se plate radnicima za mart isplaćuju ove nedelje i da se zato pomoć mora uputiti odmah, a ne posle vanrednog stanja.

„Vladina pomoć je kao da je neko poslat na put bez benzina u rezervoaru i bez novca za putarinu uz obećanje da će mu novac biti refundiran kada se vrati sa puta. Jasno je da on nigde neće ni otići ni stići, kao i srpska privreda s ovakvim merama“, navodi Kovačević.

Komentarišući najavljenu pomoć od 100 evra svim punoletnim građanima, Kovačević je rekao da Narodna stranka poziva sve koji mogu da tu pomoć uplate za lečenje dece obolele od teških i retkih bolesti, a dodao je da odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose „nije nigde i nikada bila adekvatna pomoć“, jer će se te obaveze „samo gomilati“.

„Privreda iscrpljena nelikvidnošću i usporena neradom moraće da učini dodatne napore da bi te obaveze izmirila, i to samo ako bude imala dodatnih poslova, koje sada niko ne može da garantuje, dok su, sa druge strane, obaveze uvek zagarantovane“, rekao je Kovačević.

On je dodao da nikakva pomoć neće biti ni garancijski set mera za likvidnost, koji je usmeren preko poslovnih banaka bez jasnih instrukcija kako olakšano dodeljivati kredite.

„Poslovne banke su i do sada bile rigidne prema kreditima privredi. One su uvek imale svoj kriterijum za dodelu kredita, pa se to ni sada neće promeniti“, ocenio je Kovačević.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga