Vladimir Đurić: Maja Gojković da odgovori na kritike Evropske komisije

"Hoćemo li uskoro imati poboljšanje parlamentarne prakse u duhu evropskih preporuka”

26. apr 2018

Zamenik šefa poslaničke grupe Slobodni poslanici u Skupštini Srbije Vladimir Đurić zatražio je danas od predsednice skupštine Maje Gojković da pred poslanicima prokomentariše kritike koje su na račun rada republičkog parlamenta upućene u izveštaju Evropske komisije.

Đurić je u poslaničkom pitanju naveo da je u nedavno objavljenom izveštaju Evropske komisije, pod odeljkom Demokratija, u delu koji se odnosi na rad parlamenta, navedeno da “transparentnost, inkluzivnost, kvalitet zakonodavnog procesa i efektivnost nadzora izvršne vlasti treba da budu poboljšani, a međustranački dijalog u parlamentu unapređen”.

Dodao je i da se u izveštaju navodi da “uloga nezavisnih regulatornih tela treba da bude u potpunosti prihvaćena i podržana”, te da “tri godine u plenumu nije raspravljano ni o jednom izveštaju nekog nezavisnog regulatornog tela”.

Korišćenje hitnih postupaka, iako smanjeno sa 65 odsto na 44 odsto, i dalje je prečesto. Efektivnost parlamenta u preispitivanju podnetih zakona ograničena je namernim postupanjima vladajuće koalicije, piše u izveštaju Evropske komisije, a navodi Đurić.

Podsetio je da su neke od preporuka Evropske komisije donošenje godišnjeg plana rada i kodeksa ponašanja.

“Molimo predsednicu parlamenta da nam prokomentariše ove primedbe Evropske komisije i odgovori hoćemo li uskoro imati poboljšanje parlamentarne prakse u duhu evropskih preporuka”, naveo je Đurić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga