Vladimir Bilčik: Uložićemo napore da se političke bitke vrate u Skupštinu

"Ubrzati tempo razgovora Beograda i Prištine"

30. okt 2019

Novi izvestilac Evropskog parlametna za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da bi u funkcionalnoj demokratiji političke bitke uvek trebalo voditi unutar parlamenta, kao i da će „Evropski parlament (EP) uložiti sve napore kako bi se političke bitke između opozicije i vladajućih stranaka vratile u Skupštinu“, naglašavajući da je to jedan od glavnih ciljeva međupartijskog dijaloga.

On je u intervjuu za „Blic“ naveo da će put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) biti određen konkretnim napretkom u unutrašnjim reformama i u dijalogu između Beograda i Prištine, najavljujući da će u naredenih nekoliko nedelja posetiti Srbiju.

„Funkcionisanje demokratije, vladavine prava i poštovanje fundamentalnih prava i sloboda oduvek su bili i uvek će biti ključne odrednice napretka Srbije ka članstvu u EU“, rekao je Bilčik.

„U isto vreme“, kako je naveo, „moramo da vidimo praktičan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine“.

„Kad kažem da mora da se odblokira, mislim na novi zamah u razgovorima na najvišem političkom nivou. Evropski parlament je više puta tražio novu fazu u dijalogu i ubrzavanje tempa pregovora“, rekao je Bilčik, govoreći o njegovoj ranijoj izjavi da dijalog Beograda i Prištine mora da se odblokira.

On je rekao da se nada da će „novo političko vođstvo u Prištini moći da doprinese ovom procesu“.

„Kako bismo postigli napredak između Beograda i Prištine, dobra politička volja mora da bude pokazana u oba grada“, rekao je Bilčik, komentarišući izjavu mogućeg novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da neće povući takse osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

„Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu“, rekao je Bilčik.

(Beta, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga