Vladimir Beljanski: U Srbiji se vlada uz pomoć policije i kontrole medija

“Sudije i tužioci su danas većinski politički podobni diktatorskoj politici”

05. dec 2019

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je da se u Srbiji oduvek vlada pomoću policije i kontrole štampe.

“U Srbiji se vlada pomoću ministarstva policije i kontrole štampe. I to je uvek tako, i sada je tako”, rekao je Beljanski na tribini “Otvorena vrata, advokatura u današnjem pravosuđu, vladavina prava i aktuelni problemi”, koja je održana sinoć u Advokatskoj komori Vojvodine (AKV).

Advokat Slobodan Beljanski ocenio je da se u Srbiji pobeda na izborima shvata kao “kupovina licence da se zakon nekažnjeno krši”.

“Imamo prodor politke u sve pore života, dominaciju izvršne vlasti nad institucijama, promovisanje plebejskih autsajdera u društvenu elitu, krizu parlamentarne demokratije i očiglednu težnju ka autoritarnom režimu, propagandu kupljenih ili na drugi način ucenjenih medija, sveobuhvatnu političku korupciju, odsustvo tolerancije, kompromitovanje znanja, osećaj nesigurnosti, strepnje i nezadovoljstva”, naveo je Slobodan Beljanski.

Prema njegovim rečima, danas je za bavljenje advokaturom ponovo potrebna hrabrost, što je još jedan od znakova u kakvom društvu živimo.

“Ovde se presuđuje unapred, ne poštuje se pretpostavka nevinosti, sugeriše se sudovima i tužilaštvima šta treba da rade”, rekao je Slobodan Beljanski.

Advokat Milan Dobrosavljev rekao je da sve slobodne organizacije i udruženja, poput advokatskih komora, lekarskih komora i slično, treba da reaguju na anomalije u društvu a ne da ćute, i podsetio da je AKV devedesetih godina 20. veka često javno reagovala.

Advokat Vladimir Horovic ocenio je da je advokatura ugrožena, a samim tim i interes i jednakost građana.

On je rekao da policija često krši zakon i ovlašćenja koja ima, i kao primer naveo rušenje u beogradskoj četvrti Savamala, kada policija svesno nije reagovala i tako je štitila počinioce više krivičnih dela.

Horovic je rekao da i tužilaštvo krši zakon i vrši zloupotrebe svoje funkcije nečinjenjem.

Prema njegovim rečima, u praksi su česte i neodgovarajuće pravne kvalifikacije pojedinih krivičnih dela, poput slučaja kada je napadnut lider Levice Srbije Borko Stefanović, što nije okvalifikovano kao pokušaj ubistva iako je Stefanović dobio udarce u glavu i u kičmu predmetom koji može da ubije.

Kao primer je naveo i slučaj prebijanja studenta Dejana Bagarića u Novom Sadu, kada je takođe sa napadačima na njega zaključen sporazum o priznanju krivice, što je ocenio kao “neodgovarajući” potez.

“Paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke je okvalifikovano kao izazivanje opšte opasnosti, iako je reč o pokušaju ubistva, jer su počinioci nakon što su podmetnuli požar još i pucali na ulazna vrata kuće, sa očiglednom namerom da onemoguće Jovanovića i suprugu da pobegnu od požara”, naveo je Horovic.

Kritikovao je i činjenicu da se sa okrivljenima često postiže sporazum o priznanju krivice i dodao da bi bilo dobro da se uradi analiza tih sporazuma i da se tako utvrdi kakva je razlika između pojedinačnih slučajeva.

On je kritikovao i sudove jer prihvataju sporazume o priznanju krivice bez ikakvih provera.

“Sudije i tužioci su danas većinski politički podobni diktatorskoj politici”, ocenio je Vladimir Horovic.

Advokat Goran Ilić ocenio je da su javnom tužiocu “ruke apsolutno vezane”, iako bi trebalo da bude “sve i svja” u postupcima krivičnih gonjenja.

“Javni tužilac je ovde poslušnik političkih elita”, kazao je Ilić, dok je Slobodan Beljanski dodao da se mora menjati Ustav Srbije da bi se omogućila nezavisnost tužilaštva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga