Vladajuća stranka u Rusiji izgubila trećinu mesta na izborima u Moskvi

Sem izbora za Gradsku Dumu u Moskvi, Rusi su glasali i za šefove 16 regiona kao i poslanike 13 regionalnih parlamenata

09. sep 2019

Vladajuća stranka u Rusiji pretrpela je neuspeh na lokalnim izborima u Moskvi, gde je izgubila jednu trećinu odborničkih mesta, javile su danas ruske agencije preliminarne rezultate izbora.

Posle prebrojavanja skoro svih glasačkih listića, kandidati koji imaju podršku vlasti izgubili su u najmanje 20 od 45 okruga u Moskvi, posle brojnih demonstracija opozicije održanih tokom leta. Oni su do sada imali 38 mesta u moskovskoj skupštini.

Komunistički kandidati su osvojili 13 mesta, dok su ranije imali pet. Liberalna stranka Jabloko imaće tri mesta.

Agencija Interfaks prenela je da je devet odbornika vladajuće Ujedinjene Rusije izgubilo svoja mesta.

Na glasanje je u nedelju izašlo 21,77 odsto birača.

Pobednici za uspeh zahvalili Navaljnom

Vladajuća partija Rusije – Jedinstvena Rusija – gotovo da je prepolovila većinu koju je imala u skupštini Moskve na nedeljnim izborima što je, pišu mediji, šokiralo partijske čelnike naročito jer ovakav ishod sledi nakon letošnjih masovnih protesta zbog zabrane oštrim kritičarima Kremlja da učestvuju na izborima.

Kako su navele vlasti, opozicionarima nije bilo dozvoljeno da podnesu izbornu listu zbog proceduralnih problema, piše Rojters. Sem izbora za Gradsku Dumu u Moskvi, Rusi su glasali i za šefove 16 regiona kao i poslanike 13 regionalnih parlamenata.

Kandidati Jedinstvene Rusije osvojili su 25 od 45 mesta u gradskoj Dumi, što je manje za 15 u odnosu na pređašnjih 40 mesta. Komunistima je pripalo 13 mesta, dok je partiji levog centra Pravedna Rusija pripalo tri mesta. Iako su obe partije u principu opozicione, analitičari ipak tvrde da njima upravlja Kremlj u različitom stepenu. Za samostalno formiranje vlasti u Moskvi potrebno je najmanje 26 mandata.

Jabloko, malena liberalna partija iz ere perestrojke, osvojila je četiri mesta. NJenom lideru Sergeju Mitrokinu prvobitno je bilo zabranjeno da učestvuje na izborima ali je ta odluka preinačena nakon presude suda u Moskvi. „Ovo je značajno postignuće“, smatra Vitalij Škliarov, politički analitičar i savetnik u ovoj partiji, prenosi politico.eu. Kako je dodao, ovo je prvi put od početka devedesetih godina prošlog veka da „pravi opozicioni kandidati“ budu izabrani u Gradsku Dumu.

Članovi Jedinstvene Rusije takmičili su se kao „nezavisni“ kandidati što je, ocenjuje se, „očigledan pokušaj“ da se distanciraju od sve nepopularnije partije imajući u vidu da je njen rejting u padu naročito nakon povećanja starosnih granica za penzionisanje i rasta siromaštva. Ali, kako piše evropski portal, ni ta taktika ni prijavljeni slučajevi o krađi glasova nisu mogli „spasiti“ Jedinstvenu Rusiju. Takođe, i lider ove partije u Moskvi Andrej Mateljski izgubio je svoje mesto na nedeljnim izborima.

Uoči izbora vladini zvaničnici zabranili su učešće na izborima za nekoliko liberalnih opozicionih ličnosti lojalnih Alekseju Navaljnom, uticajnom opozicionaru. Kremlj je tu odluku doneo pošto je interno istraživanje javnog mnjenja pokazalo da bi liberali osvojili najmanje devet mesta, piše politico.eu.

Iako Gradska Duma nije naročito uticajna zvaničnici su se plašili da bi saveznicima Navaljnog bilo omogućeno da razvijaju širi front protiv Kremlja. Odluka da ih drže podalje od birališta dovela je do niza opozicionih okupljanja u Moskvi i hapšenja više hiljada ljudi. LJubov Sobov, kandidatkinja opozicije, kazala je da rezultati izbora za Gradsku Dumu predstavljaju „sahranu za čak i privid demokratije“.

Navaljni je pozdravio rezultate kao uspeh za kontroverzne izborne taktike. Izbore je predstavio kao referendum o popularnosti Jedinstvene Rusije i apelovao na birače da podrže kandidate koji bi izvesno mogli da nanesu poraz članovima partije predsednika Vladimira Putina. On i njegove pristalice pokrenuli su veb sajt „smart voting“ kao i istoimenu aplikaciju čiji je cilj bio da javno objave strategiju vladajućih i olakšaju identifikaciju kandidata koji mogu naneti najviše štete Jedinstvenoj Rusiji na biralištima.

U većini slučajeva, međutim, taktika Navaljnog značila je glasanje za Komunističku partiju ili kandidate Pravedne Rusije što za neke liberalne Ruse nije bilo prihvatljivo iako ide na štetu Putinove stranke. Pisac Viktor Šenderovič smatra da su ovakve taktike neetičke i samoporažavajuće.

Iako je nemoguće proceniti koliko je „smart voting“ imao uticaja na glasanje, brojni kandidati koji su trijumfovali u nedelju priznali su da duguju opozicionom lideru i ukazali na činjenicu da bi kandidati naklonjeni Navaljnom sigurno pobedili da im je bio omogućeno učešće na izborima. Magomet Jandijev, koji je porazio kandidata Jedinstvene Rusije u centru Moskve priznao je da bi poštenim glasanjem sigurno izgubio od Ilje Jašina, zabranjenog opozicionog kandidata. Jašin je imao 28 odsto prednosti pre nego mu je izdata zabrana učešća na izborima, pokazivala su istraživanja javnog mnjenja.

Rezultati pokazuju da je guverner Sankt Peterburga, bivši šef Jedinstvene Rusije u ovom gradu, a sada nezavisni kandidat osigurao reizbor. Još petoro guvernera iz redova Jedinstvene Rusije, koji su na izborima izašli kao nezavisni kandidati osigurali su reizbor. Putinova partija pretrpela je veliki gubitak u regionu Habarovsk, na dalekom istoku Rusije, gde je nacionalistička Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR) pobedila. U Irkutsku, u istočnom Sibiru, Jedinstvena Rusija je takođe izgubila većinu.

Fejsbuk i Gugl okrivljeni za mešanje

Ruski zvaničnici okrivili su Fejsbuk i Gugl za mešanje u izbore jer su omogućavali političke reklame na svojim stranicama u nedelju. Ruska državna komunikaciona agencija Roskomnadzor kazala je da je tražila od dva giganta da spreče takve reklame uoči izbora jer nisu u skladu sa ruskim zakonom. „Takve akcije mogle bi biti viđene kao mešanje u ruske suverene poslove“, kaže se u saopštenju Roskomnadzora. Ruska vlada zvanično je prethodno okrivila zapadne zemlje za ohrabrivanje izbornih protesta u Moskvi ovoga leta.

(Beta/Danas, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga