Vlada Vojvodine zahteva predugovor sa „Al Dahrom“

Pajtić: Vlada Srbije nam nije omogućila uvid u predugovor mada su u pitanju uglavnom vojvođanska preduzeća

18. jan 2013

Vlada Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora o prodaji poljoprivrednih kombinata sa kompanijom „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštio je danas Biro za odnose sa javnošću.

Kako se navodi, Vlada Vojvodine je zatražila i informaciju o načinu utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, procentu učešća u godišnjem prinosu, ceni objekata i opreme, obima i lokacije ulaganja, statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene.

Vlada Vojvodine je formirala i radnu grupu koja će analizirati sve elemente predugovora sa aspekta pravne osnovanosti i ekonomske efekte sa posebnom analizom zaštite interesa poljoprivrednih preduzeća i zaposlenih, poljoprivrednika, lokalnih samouprava i institucija pokrajinske administracije.

Radnu grupu čine eksperti stručnog Saveta za poljoprivredu Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Radna grupa će sačiniti analizu koja će biti osnov za donošenje odgovarajućih zaključaka Vlade Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine.

Inicijativu za analizu predugovora i preispitivanje njegovih efekata i posledica Vladi Vojvodine su uputili udruženje poljoprivrednih proizvođača Klub 100P plus, Asocijacija Vojvodina Agrar i druga poljoprivredna udruženja.

Oni su u inicijativi istakli da u postupak pregovaranja nisu bile uključene Skupština i Vlada Vojvodine, iako su predmet pregovora i zaključenog predugovora bila preduzeća i obradivo zemljište koje se pretežno nalazi na teritoriji pokrajine.

Vojvođanski zemljoradnici i poljoprivredne asocijacije su ukazali na nezakonitosti navedenih postupaka, ukazujući da je u Srbiji zabranjena prodaja zemljišta strancima, kao i da se može izdavati u zakup samo putem tendera.

Pajtić: Vlada Srbije nam nije omogućila uvid u predugovor

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Vlada Srbije nije omogućila pokrajinskoj administraciji uvid u predugovor o prodaji poljoprivrednih kombinata sa kompanijom „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Vlada Srbije nam nije omogućila uvid u taj dokument, što bi bilo logično, budući da je najveći broj tih preduzeća na trotiriji pokrajine. Zato smo tražili da dobijemo uvid u taj dokument”, rekao je Pajtić novinarima u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga