- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vlada Vojvodine: Uvesti kontinuirani monitoring kukuruza

Vlada Vojvodine predložila je danas Vladi Srbije da uvede kontinuirani monitoring kvaliteta zrna u proizvodnji kukuruza i efikasniju kontrolu kvaliteta zrna prilikom otkupa, saopšteno je nakon sednice vlade.

Kako se navodi, ove su predložene radi prevencije nastanka ozbiljnih šteta zbog korišćenja zaraženog zrna za ishranu stoke.

Pokrajinska vlada predložila je republičkoj i da se u proces monitoringa kvaliteta zrna kukuruza, pored Prognozno izveštajne služba zaštite bilja Vojvodine, aktivno uključi Prognozno izveštajna služba zaštite bilja Srbije koja poseduje kapacitete za obaljanje ovog posla.

Predloženo je da se obezbede povoljne kreditne linije i bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, da se što pre donesu podzakonska akta kako bi poljoprivredni proizvođači blagovremeno realizovali prava definisana Zakonom o podsticajima u poljoprivredi.

Članovi Vlade Vojvodine prihvatili su informaciju o rezultatima berbe kasnih useva i setve jesenjih i ozimih kultura u 2012. godini.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, ukupna površina za biljnu proizvodnju u Vojvodini iznosila je oko 1.578.000 hektara. Prolećne kulture bile su zasađene na oko 1.268.900 hektara, što je za oko 15.600 hektara više u odnosu na 2011.

Vojvođanski poljoprivredni proizvođači su obavili i setvu uljane repice, ozimih žita, krmnog bilja i drugih useva na oko 355.800 hektara, što je za 17.300 hektara više od prethodne godine,saopštila je Vlada Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!