Vlada Vojvodine uputila amandmane na budžet Srbije

Vojvodina će opet biti zakinuta za famozni ustavni procenat?

25. nov 2013

Vlada Vojvodine uputila je danas Skupštini Vojvodine Predlog amandmana na budžet Srbije za 2014. godinu, kojima traži da se poštuje ustavna obaveza kada je finansiranje Vojvodine u pitanju.

„Predložene izmene predstavljaju usklađivanje obaveze proistekle iz republičkog budžeta prema Vojvodini, a u skladu sa članom 184. stav 4. Ustava Srbije“, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice pokrajinske vlade.

Dodaje se da je predložene amandmane Vlada Vojvodine usvojila jednoglasno.

Skupština Vojvodine će o predloženim amandmanima raspravljati u sredu, 27. novembra.

Ukoliko ih usvoji, pokrajinski parlament će biti zvaničan predlagač amandmana na budžet Srbije za 2014. godinu.

Prema Ustavu Srbije, Vojvodini treba da pripadne najmanje sedam odsto od budžeta Srbije.

„Budžet Autonomne pokrajine Vojvodina iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se 3% od ovih 7% koristi za finansiranje kapitalnih rashoda“, doslovno piše u članu 184. Ustava Srbije.

Političari iz Vojvodine optužuju republičke vlasti da nikada nisu ispoštovale tu ustavnu obavezu prema Vojvodini, već su uvek „zakidali“ pokrajinski budžet.

Pastor: Budžet uskoro, a finansiranje Vojvodine i dalje nerešeno

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je u Novom Sadu da će rasprava o republičkom budžetu za 2014. godinu početi uskoro, a da do tada finansiranje Vojvodine ponovo neće biti sistemski rešeno.

Pastor je u današnjem razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom naglasio da će Skupština Vojvodine amandmanski reagovati na taj predlog budžeta, kako bi se ovaj put ispoštovala ustavna kategorija od sedam odsto budžeta koje pripadaju pokrajini.

Dodao je da je veoma važno da se ova ustavna odredba ispoštuje, jer je reč o sredstvima koja su neophodna za razvojna ulaganja u Vojvodini.

Pastor i Devenport razgovarali su o višegodišnjem zastoju i problemima koje prouzrokuje nedonošenje Zakona o finansiranju pokrajine, kao i o procesu evropskih integracija i doprinosu koje institucije Vojvodine mogu da pruže Srbiji na tom putu.

Čanak: Prekrajaju vojvođanske granice 

Devenport se danas sastao i sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom koji je ukazao na mane Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je usvojila Skupština Srbije.

Čanak je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Vojvodine, s namerom da se na taj način “demontira njena geografska granica i njena autonomija”.

Upozorio je da taj Zakon narušava prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Srbije nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Dodao je da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, te da je neophodno da joj se vrati njena puna autonomija, koja podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga