Vlada Vojvodine: Republika ugrožava važne investicije

Pokrajinska vlada zahteva od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da "sprovede u delo ono za šta se deklarativno zalaže"

25. juna 2014

Vlada Vojvodine saopštila je danas da je neprihvatljivo da republička administracija u Srbiji ugrožava najvažnije i najveće investicije, kao što se desilo s poništavanjem dozvole za gradnju vetroparka u Kovinu.

„Potpuno je neprihvatljivo da se na ovaj način ugrožava investicija u iznosu od 300 miliona evra u jednom od najvažnijih sektora obnovljivih izvora energije, koja u svom obimu čini polovinu ukupnih stranih ulaganja u prošloj godini“, piše u saopštenju vojvođanske vlade.

Dodaje se da se takvim postupcima šalje loša poruka svim zainteresovanim investitorima koji žele da ulažu u Vojvodinu i Srbiju.

Pokrajinska vlada zahteva od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da „sprovede u delo ono za šta se deklarativno zalaže“, odnosno da radi na poboljšanju investicionog okruženja.

„Poboljšanje, a ne komplikovanje investicionog okruženja kroz najavu zakonskih rešenja koja sigurno nisu u skladu sa proklamovanom politikom pojednostavljenja investicionih procedura“, piše u sopštenju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je građevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukturnog kompleksa vetrogeneratorskog polja Čibuk kod Kovina, koju je investitoru Vetroelektrane Balkana iz Beograda izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Kako je Ministarstvo ranije navelo u saopštenju, dozvola je izdata suprotno važećim propisima, jer je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda napona većeg od 110 kilovolti u nadležnosti Javnog preduzeća Elektromreža Srbije.

Pokrajinska vlada navodi da je energetsku dozvolu izdalo Ministarstvo energetike, a ne Pokrajinski sekretarijat.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga