Vlada Vojvodine pozitivno o pokrajinskim fondovima

U 2013. godini ugovoreni su projekti u vrednosti od 94 miliona evra, koji su podrazumevali zapošljavanje 2.200 ljudi

20. juna 2014

Pokrajinska vlada iznela je pozitivna mišljenja o izveštajima o radu u 2013. godini Fonda za podršku investicija u Vojvodini – VIP Fonda i Fonda „Evropski poslovi“. VIP Fond je u prošloj godini radio na 58 novih investicionih projekata potencijalnih investitora, kao i na 18 projekata postojećih kompanija u Vojvodini. Kao rezultat tog rada, u 2013. godini ugovoreni su projekti u vrednosti od 94 miliona evra, koji su podrazumevali zapošljavanje 2.200 ljudi, od čega je u 2013. godini već zaposleno 1.700 novih radnika, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Uz projekte kojima su odobrene pokrajinske subvencije u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ova cifra iznosi gotovo 166 miliona evra. VIP Fond je u 2013. godini dobio upite iz 19 zemalja. Pored dominantnih kompanija iz Evropske unije, pre svega iz Nemačke, Italije i Austrije, upiti su pristigli i iz Kine i Novog Zelanda. Najveće interesovanje postoji za ulaganja u sektor metalske i metaloprerađivačke industrije, elektronike, prateće automobilske industrije, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

U saopštenju se navodi da je tokom 2013. godine Fond „Evropski poslovi“ u značajnoj meri ispunio očekivanja radeći proaktivno na promovisanju evropskih projekata: obišao je čak 31 opštinu, predstavnici svih 45 opština, 17 javnih i komunalnih preduzeća, sedam pokrajinskih sekretarijata i drugih organa, učestvovali su u radu Fonda. Sačinjen je dokument koji praktično daje mogućnost gradovima i opštinama u Vojvodini da imaju tačan pregled onoga šta je potrebno da učine kako bi bili konkurentniji u privlačenju evropskih sredstava. Prošle godine uspostavljena je koordinacija sa Agencijom za ravnomerni regionalni razvoj i sa agencijama za razvoj Srem, Banat i Bačka, kako bi aktivnosti u gradovima i opštinama bile koordinisane na teritoriji Vojvodine.

Obrazlažući mišljenje o radu Fonda „Evropski poslovi“, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski najavio je osnivanje akademije za zaposlene u direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima, što će se realizovati u saradnju sa Edukativnim centrom. Akademija će imati cilj da podiže nivo kapaciteta ljudskih resursa koji će u budućnosti biti obučeni da pripremaju projektnu dokumentaciju. Kada se sumira čitav sistemski paket aktivnosti sprovedenih u prošloj godini, proizlazi da su od 460 projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije, iz IPA fondova za prekograničnu saradnju, čak 344 projekta bila sa teritorije Vojvodine. Ukupna vrednost ovih projekata je oko 120 miliona evra, a za njih je od EU obezbeđeno oko 103 miliona evra. Od ukupne vrednosti projekata odobrenih u okviru Programa prekogranične saradnje, 87 odsto sredstava namenjeno je za projekte u Vojvodini.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga