- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vlada Vojvodine ponovo traži proglašenje elementarne nepogode

Vlada Vojvodine danas je ponovo uputila zahtev Vladi Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše koja je prouzrokovala velike gubitke na usevima u pokrajini.

Vlada je na današnjoj sednici obavezala sve pokrajinske sekretarijate i institucije da donesu odgovarajuće olakšice poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se umanjile štete od suše i pomogla priprema za kvalitetnu jesenju setvu, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić juče je izjavio da je šteta od suše u Vojvodini procenjena na oko milijardu evra.

Vlada Vojvodine predložila je Vladi Srbije da se unapredi otkup pšenice, tako što će se rod vrednovati na osnovu tehnološkog kvaliteta zrna.

Predložila je i da se obezbede finansijska sredstva za nastavak investicija za uređenje kanalske mreže u Vojvodini, kao i da se obezbede povoljne kreditne linije i bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje.

Pokrajinska vlada traži od republičke i da se poljoprivrednim proizvođačima koji imaju funkcionalne sisteme za navodnjavanje subvencionišu struja i gorivo koje se utroši pri angažovanju sistema za navodnjavanje.

Vlada Vojvodine danas je usvojila i Program za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za ovu godinu, u vrednosti od 22 miliona dinara.

Ta sredstva su namenjena da se u aktuelnim uslovima suše i visokih temperatura očuvaju i revitalizuju riblja plodišta i staništa, kao i za poribljavanje, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!