Vlada Vojvodine ponovo traži proglašenje elementarne nepogode

Šteta od suše u Vojvodini procenjena na milijardu evra

15. avg 2012

Vlada Vojvodine danas je ponovo uputila zahtev Vladi Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše koja je prouzrokovala velike gubitke na usevima u pokrajini.

Vlada je na današnjoj sednici obavezala sve pokrajinske sekretarijate i institucije da donesu odgovarajuće olakšice poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se umanjile štete od suše i pomogla priprema za kvalitetnu jesenju setvu, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić juče je izjavio da je šteta od suše u Vojvodini procenjena na oko milijardu evra.

Vlada Vojvodine predložila je Vladi Srbije da se unapredi otkup pšenice, tako što će se rod vrednovati na osnovu tehnološkog kvaliteta zrna.

Predložila je i da se obezbede finansijska sredstva za nastavak investicija za uređenje kanalske mreže u Vojvodini, kao i da se obezbede povoljne kreditne linije i bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje.

Pokrajinska vlada traži od republičke i da se poljoprivrednim proizvođačima koji imaju funkcionalne sisteme za navodnjavanje subvencionišu struja i gorivo koje se utroši pri angažovanju sistema za navodnjavanje.

Vlada Vojvodine danas je usvojila i Program za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za ovu godinu, u vrednosti od 22 miliona dinara.

Ta sredstva su namenjena da se u aktuelnim uslovima suše i visokih temperatura očuvaju i revitalizuju riblja plodišta i staništa, kao i za poribljavanje, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga