Vlada Vojvodine: Krivična prijava protiv Milovančeva

Kamenica 2 biće otvorena u aprilu 2014. godine

21. okt 2013

Vlada Vojvodine podneće krivičnu prijavu protiv funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Milovančeva zbog „uznemiravanja javnosti“ i neutemeljenih i paušalnih optužbi koje je izneo na račun vlade a u vezi sa navodnim finansijskim malverzacijama oko izgradnje medicinskog kompleksa Kamenica 2 u Sremskoj Kamenici pored Novog Sada.

Dušan Vlahović iz Pokrajinskog sekretarijata za finansije ocenio je na konferenciji za novinare da je reč o „još jednom pokušaju destabilizacije“ Vlade Vojvodine.

„Zbog uznemiravanja javnosti i paušalnih i neutemeljenih ocena, vlada će podneti krivičnu prijavu protiv Milovančeva. I predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić će u lično ime podneti krivičnu prijavu protiv Milovančeva“, naveo je Vlahović.

Predsednik odborničke grupe SNS u Skupštini grada Novog Sada Aleksandar Milovančev optužio je danas Vladu Vojvodine da je u projektu izgradnje i opremanja medicinske ustanove Kamenica 2 potrošila mnogo više novca nego što je to bilo predviđeno studijom opravdanosti.

Milovančev je na konferenciji za novinare rekao da je za opremanje ustanove bilo predviđeno 10 miliona evra, dok se Vlada Vojvodine nedavno za tu namenu zadužila za 18,3 miliona evra kroz dugoročne hartije od vrednosti.

„Zbog višegodišnjeg kašnjenja završetka gradnje, velikom broju građana Vojvodine uskraćena je medicinska nega“, ocenio je Milovančev, koji je nekada bio direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

On je dodao da SNS „ozbiljno razmatra“ da podnese krivičnu prijavu istražnim organima, ali je naveo da će to učiniti tek nakon što krajem meseca iznese još podataka koji navodno dokazuju krivicu pokrajinske administracije.

Direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković rekao je na konferenciji za novinare da su građevinski radovi na Kamenici 2 završeni u obimu od 95 odsto, a da nedostaje medicinska oprema, i dodao da će Kamenica 2 biti otvorena u aprilu 2014. godine.

On je naveo da je ono što nedostaje medicinska oprema koja je danas vredna 18 miliona evra ili više od dve milijarde dinara, zbog čega se Vlada Vojvodine, u nedostatku sredstava, odlučila za zaduživanje, uz pomoć emitovanja obveznica, a u konsultaciji sa medicinskim institutima u Sremskoj Kamenici.

Malenković je rekao da je inicijativa za izgradnju Kamenice 2 stigla upravo iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, u vreme kada je njime upravljao Aleksandar Milovančev.

On je optužio republičke vlasti da su krive zbog kašnjenja u gradnji Kamenice 2, jer su svake godine oštetile budžet Vojvodine.

Direktorica Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Nada Čemerlić-Ađić kazala je da će završetkom izgradnje Kamenice 2 biti znatno unapređena medicinska nega srčanih bolesnika.

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin rekao je da je čitava inicijativa oko izgradnje Kamenice 2 pokrenuta upravo iz tog instituta, pošto se broj obolelih od plućnih bolesti, a naročito od raka pluća, uvećava pa su postojeći kapaciteti instituta nedovoljni.

Prema njegovim rečima, izgradnjom Kamenice 2 značajno će se unaprediti dijagnostika i lečenje plućnih bolesnika.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Ferenc Vicko rekao je da će se izgradnjom Kamenice 2 povećati mogućnost za zračne terapije pacijenata obolelih od malignih bolesti.

„Lista čekanja ovog momenta je 1.000 pacijenata i trenutno su na zračnoj terapiji pacijenti iz maja ove godine. Imamo samo dva aparata koja su nam na raspolaganju i koji su stari 11-12 godina, a njihov vek trajanja je 10 godina kada se radi u dve smene, a kod nas se često radi u tri smene. Nabavkom novih aparata lista čekanja će se smanjiti na prihvatljivih tri meseca“, rekao je Vicko.

Milovančev: Koliko stvarno košta Kamenica 2?

Šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini grada Novog Sada, Aleksandar Milovančev ponovio je danas optužbe na račun pokrajinske vlasti u vezi sa navodnim malverzacijama sa izgradnjom medicinskog kompleksa „Kamenica dva“.

Milovančev je u saopštenju naveo da će, ukoliko ga Vlada Vojvodine i njen predsednik Bojan Pajtić budu tužili kako su najavili zbog izjava koje je dao, oni zapravo „tužiti sami sebe“.

„Upozorio sam javnost da se Pajtić u svojim izjavama o izgradnji ‘Kamenice dva’ ne gađa hiljadama, ili stotinama hiljada dinara, nego milionima evra. Rekao sam da bi se greške od hiljadu, dve, deset, stotinu ili nekoliko stotina hiljada, pa i miliona dinara, mogle
pravdati nemarom, površnošću, ili aljkavošću, ali ne i greške u milionima evra“, naveo je Milovančev.

On je dodao da se u svojoj izjavi pozivao samo na izjave koje je, povodom izgradnje „Kamenice dva“ davao lično Bojan Pajtić, od 2008. godine do danas, a u kojima je davao različite procene koliko će koštati izgradnja tog medicinskog kompleksa.

Milovančev je Pajtića optužio da mu preti krivičnom prijavom, kako bi „zataškao“ priču o „Kamenici dva“. On je optužio medije da su „pristrasno“ izveštavali o „Pajtićevom skandalu“, i to u korist Bojana Pajtića.

Kamenica 2

Kopitović: Kamenica 2 košta 28 miliona evra

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović izjavila je danas da će novi medicinski kompleks „Kamenica dva“ koštati ukupno 28 miliona evra.

„Deset miliona evra odvojeno je da Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, kao finansijer, gradi ovu zgradu, i 18 miliona košta neophoda medicinska oprema za sva tri Instituta“, kazala je Vesna Kopitović prilikom obilaska gradilišta.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Novog Sada i nekadašnji direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Aleksandar Milovančev optužio je pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da se u svojim izjavama od 2008. do danas „gađao“ različitim ciframa u vezi sa izgradnjom „Kamenice dva“.

On se založio se da se ispitaju poslovi oko izgradnje tog medicinskog kompleksa i rekao da zbog kašnjenja u gradnji trpe pacijenti u Vojvodini.

Vlada Vojvodine i Bojan Pajtić najavili su da će protiv Milovančeva podneti krivičnu prijavu zbog lažnih optužbi i uznemiravanja javnosti i dodali da se sa izgradnjom objekta kasni zbog toga što su republičke vlasti u više navrata oštetile pokrajinski budžet.

Vesna Kopitović je danas kazala da će koristi od projekta „Kamenica dva“ imati sva tri zdravstvena instituta u Sremskoj Kamenici: Institut za plućne bolesti Vojvodine, Institut za onkologiju Vojvodine i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Ona je podsetila da je inicijativu za izgradnju „Kamenice dva“ pokrenuo upravo Aleksandar Milovančev, dok je bio na čelu Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Kopitovićeva je dodala da je Institut za plućne bolesti 2006. godine podneo Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo elaborat koji se odnosio isključivo na gradnju objekta za potrebe Instituta za plućne bolesti, zajedno sa Institutom za onkologiju, u vrednosti od 22 miliona evra.

Prema njenim rečima, „Kamenicu dva“ će koristiti i Institut za kardiovaskularne bolesti, zbog čega će on više koštati.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković rekao je juče da će „Kamenica dva“ biti završena do aprila 2014. godine.

On je naveo da se Vlada Vojvodine preko emitovanja hartija od vrednosti zadužila u iznosu od 18 miliona evra, kako bi kupila potrebnu opremu za „Kamenicu dva“.

(Autonomija/Beta)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga