Vlada Vojvodine donela mere za ublažavanje šteta od suše

“Želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima i ne osvrćemo se samo na ono što je naša formalna nadležnost"

25. jula 2012

Vlada Vojvodine prolongiraće obaveze poljoprivrednika prema pokrajinskim preduzećima, fondovima i institucijama, kako bi im pomogla da štete od katastrofalne suše budu što manje, izjavio je danas pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da će biti prolongirane obaveze paora i prema preduzeću “Vode Vojvodine”, Fondu za razvoj Vojvodine, Garancijskom fondu Vojvodine i Fondu za razvoj poljoprivrede Vojvodine.

“Želimo da bez kamate reprogramiramo potraživanja prema onim poljoprivrednicima koji su imali štete jer su proizvodili kulture koje su ugrožene, poput kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe”, naveo je Pajtić.

Dodao je da će pokrajina učestvovati i u subvencionisanju premija na osiguranje poljoprivredne proizvodnje, koji sprovodi Vlada Srbije.

“Želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima i ne osvrćemo se samo na ono što je naša formalna nadležnost, jer želimo da sprečimo pravu kataklizmu koja može da nastupi kod nekih poljoprivrednika”, rekao je Pajtić.

Naveo je da će se konačna šteta znati kada tokom naredne sedmice lokalne samouprave dostave podatke o procenama štete i ocenio da prve procene govore da je šteta od nekoliko stotina miliona evra do čitavih milijardu evra.

Pajtić je rekao da Vlada Vojvodine od buduće Vlade Srbije očekuje da proglasi elementarnu nepogodu na teritoriji Vojvodine, kako bi poljoprivrednici kroz naplatu osiguranja jedan deo štete mogli da nadoknade.

Potpredsednik vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je
da je u Srbiji manje od četiri odsto poljoprivrednih gazdinstava osigurano, iako od 2004. godine Vlada Srbije obezbeđuje subvencije za 40 odsto regresiranja osiguranja  poljoprivredne proizvodnje.

“U ovom trenutku, u Vojvodini, sem Delta holdinga, niko nije osiguran od suše”, rekao je Ješić i dodao da se kroz edukaciju poljoprivrednicima mora objasniti zašto moraju da se osiguraju.

“Na taj način ne bismo došli u socijalni problem kakav sada imamo, jer država svake godine mora da interveniše. Druga stvar, kroz osiguranje možemo predvideti i bruto nacionalni dohodak za godinu dana, bez obzira na elementarne nepogode”, rekao je Ješić.

Dodao je da je problem i u tome što poljoprivredni proizvođači teško mogu da naplate štetu od pojedinih osiguravajućih kuća i najavio da će pokrajinske vlasti razgovarati sa najvećim osiguravajućim kućama i da ih „prosto nateraju” da budu korektne prema poljoprivrednicima, ukoliko žele da koriste subvencije od strane Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ješić je najavio da će pokrajinske vlasti pokušati da se dogovore i sa predstavnicima Azotare i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kako bi, zajedno sa Vladom Srbije, pokušali da pomognu i u regresiranju predstojeće setve.

Dodao je da očekuje da će buduća Vlada Srbije ispuniti svoje obećanje i da će udvostručiti agrarni budžet.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga