- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vlada: Više ne kontrolišemo krizu

Šef Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je jutros da će posle jučerašnjih sukoba na Jarinju biti mnogo teže održavati situaciju bez incidenata na severu Kosova.

„Mislim da je u interesu Srba na Kosovu da nema incidenata. Pokušaćemo da izbegnemo svaku situaciju koja može dovesti do eksplozije, ali sad će to biti teže“, kazao je Mihajlović.

On je naveo da su se predstavnici vlastu u Beogradu pribojavali incidenata sa srpske strane posle paljenja kontejnera na Jarinju tokom prvih dana krize na severu Kosova.

 „Ipak, Beograd je nekako uspevao da održi situaciju bez incidenata. Posle jučerašnjih događaja biće mnogo teže održati mir“, rekao je Mihajlović.

Mihajlović je takođe izjavio da nisu barikade jedino oružje Srba za odbranu nezavisnosti Kosova, već da se glavna borba vodi u Njujorku i Briselu i da je cilj Prištine da na svaki način oslabi poziciju Beograda. Sa Evropskom unijom, NATO-om i Ujedinjenim nacijama konstantno komuniciramo, dodao je on.

Berlin: Rešenja u dijalogu Beograda i Prištine

Nemačka vlada je zabrinuta zbog eskalacije nasilja na severu Kosova i navela da rešenje mora biti traženo u dijalogu Beograda i Prištine.

„Upotreba sile protiv vojnika Kfora nije prihvatljiva“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Dodaje se i da bi Beograd trebalo da uputi jasne reči onima koji snose odgovornost za izbijanje nasilja.

 „Kfor i Euleks izvršavaju zadatke u skladu s mandatom. Rešenja moraju da budu nađena u okviru dijaloga Beograd-Prištine uz posredništvo Evropske unije“, ukazano je u saopštenju.

Francuska osudila nasilje

Francuska je osudila nasilje srpskih demonstranata protiv NATO snaga na severu Kosova i pozvala stanovništvo te oblasti na saradnju, saopštio je danas portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova.

 „Francuska osuđuje nasilje na severu Kosova protiv pripadnika Kfora“, rekao je portparol ninistarstva Bernar Valero i naveo navodne „nasilne incidente koje su počinili srpski demonstrani prema NATO snagama“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!