Vlada usvojila većinu vojvođanskih amandmana

Vlada Srbije usvojila je amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini koji se odnose na puteve drugog reda, kanalsku mrežu, pojedine objekte u inostranstvu i na objekte koji su građeni budžetskim sredstvima

19. sep 2011

Vlada Srbije usvojila je danas „vojvođanske“ amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini koji se odnose na puteve drugog reda, kanalsku mrežu, pojedine objekte u inostranstvu i na objekte koji su građeni sredstvima za kapitalne investicije.

Na sednici vlade, održanoj danas popodne, usvojeni su i amandmani na zakonska rešenja o restituciji.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević rekao je Tanjugu da je usvojeno ukupno dvadesetak amandmana, na oba zakonska predloga i da su oni upućeni Skupštini Srbije.

„Od amandmana koji su dobijeni od Vlade Vojvodine usvojeni su oni koji se odnose na puteve drugog reda, kanalsku mrežu, objekte u inostranstvu na kojima imaju pravo korišćenja i na objekte koji su građeni budžetskim sredstvima, odnosno iz kapitalnih investicija“, naveo je Radosavljević.

On je rekao da nije prihvaćen amandman koji se odnosi na zahtev da pokrajina ima pravo javne svojine na objektima železničke infrastrukture regionalnog i lokalnog značaja na teritoriji AP Vojvodine.

On je ukazao da takođe nije prihvaćena formulacija „da preduzeća koja u potpunosti obavljaju svoju delatnost na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine budu u njenoj svojini“.

„Smatramo da je ta definicija uža od one koja postoji u zakonu“, objasnio je Radosavljević i dodao da je od te ideje i vojvođanska administracija u razgovorima usmeno odustala.

On je precizirao da usvojeni amandmani definišu da putevi drugog reda, koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, mogu biti u njenoj svojini, a da opštinski i nekategorisani putevi, uključujući i ulice, mogu biti u svojini lokalne samouprave.

„Predviđeno je da kanalska mreža, koja je do plovnog puta, a nalazi se na teritoriji pokrajine, bude njeno vlasništvo. Takođe, sva imovina koja se nalazi u inostranstvu i zemljama bivše Jugoslavije, a na koju pravo korišćenja imaju lokalna samouprava ili autonomna pokrajina, može biti u svojini tih jedinica“, ukazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, usvojeno je i nekoliko amandmana koji se tiču boljeg definisanja, odnosno proširenja liste imovine koja može biti u vlasništvu autonomne pokrajine i lokalne samouprave, kao na primer one koja je građena iz kapitalnih investicija.

„Razdvojena je i definicija dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi, gde je predviđeno da i jedna i druga mogu biti u svojini lokalne samouprave ili autonomne pokrajine, dok prirodna bogatstva mogu biti samo u svojini Republike Srbije“, dodao je Radosavljević.

On je ocenio da se amandmanima koje je Vlada Srbije usvojila dodatno poboljšava predloženi zakon, pošto se detaljnije propisuje koja imovina može biti u vlasništvu autonomne pokrajine i lokalne samouprave, a koja mora ostati u vlasništvu republike.

Kada je reč o zakonskom predlogu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (restituciji), usvojeni su amandmani kojima se razjašnjavaju pojedini pojmovi, kao na primer na koje pripadnike okupatorskih snaga se misli.

Definisano je, precizirao je Radosavljević, da se misli samo na strane državljane, koji su bili pripadnici okupacionih snaga.

Radosavljević je rekao da je definisano i da će imovina žrtvama holokausta i fašizma biti regulisana posebnim zakonom, a da će biti osnovan Memorijalni centar na Starom Sajmištu.

Radosavljević je dodao da su usvojeni i amandmani koje je predložila stranka G17 plus, a koji propisuju da se iz restitucije izuzima imovina preduzeća koja je neophodna za njegovo funkcionisanje, a ono je u postupku privatizacije i stečaja.

Vlada Vojvodine je prošle nedelje usvojila pet amandmana na Predlog zakona o javnoj svojini.

Predlog zakona o javnoj svojini naći će se na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine Srbije 20. septembra. Na toj sednici poslanici će razmotriti i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovne i obeštećenju, kao i izmene Zakona o vraćanju imovne crkvama i verskim zajednicama.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga