Vlada Srbije skriva ugovor sa Fijatom

Savet za borbu protiv korupcije od Ministarstva ekonomije dobio potpuno zatamnjeni ugovor Vlade Srbije sa Fijatom, sa obrazloženjem da su poslovna tajna

03. nov 2011

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da je skrivanje ugovora sa italijanskim Fijatom vrhunac bahatosti i cinizma Vlade Srbije.

„Potpuno zatamnjeni ugovor Vlade Srbije i Fijata, koji je Savet dobio od Ministarstva ekonomije, je ruganje građanima Srbije, za čiji interes je Savet pokušao da sazna detalje tog dokumenta“, rekla je Barać agenciji Beta.

Ona je objasnila da je Savetu dostavljeno više od 20 kilograma papira gde su zatamnjeni svi podaci koji se odnose da obaveze ugovornih strana, sa obrazloženjem da su poslovna tajna.

„Nedopustivo je da poslovna tajna bude ono što plaćaju svi građani Srbije, jer je ugovorom sa italijanskom fabrikom automobila država Srbija preuzela obaveze koje se isplaćuju iz budžeta“, istakla je Barać.

Drastična cenzura ugovora sa Fijatom, potpisanog u septembru 2008. godine, prema njenim rečima pokazuje da vlast, odnosno državne institucije, mogu da sakriju sve podatke od javnosti i izbegnu bilo kakvu kontrolu javnosti.

„I do sada se dešavalo da budu cenzurisani podaci u dokumentima koja smo dobijali od državnih institucija, ali ugovorom sa Fijatom je Vlada Srbije pokazala da ne preza ni od čega u zavaravanju građana i izbegavanju kontrole“, rekla je Barać i dodala da su „bačene velike pare na štampanje zatamnjenog dokumenta“.

Ona je dodala da građani Srbije treba na sve načine da insistiraju da saznaju šta piše u ugovoru Vlade Srbije kojim su preuzete dugoročne obaveze države.

Zajedničko preduzeće Fijata i države Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra 2009. godine.

Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo Fijata bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima. Udeo Fijata u preduzeću je 67 odsto, a Srbije 33 procenta.

Fijat je krajem 2009. godine uplatio 98 miliona evra za osnivački ulog, čime mu je omogućeno da preuzme imovinu Zastavine Fabrike automobila u Kragujevcu i da započne investicija od 700 miliona evra u proizvodnju vozila u Srbiji.

Fijat namerava da automobile proizvedene u Srbiji izvozi uglavnom u druge zemlje Evrope i u SAD. Planirano je da se fabrika u Kragujevcu modernizuje i opremi za proizvodnju 200.000 automobila godišnje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da su u verziji ugovora sa „Fijatom“, koji je poslat Savetu za borbu protiv korupcije, „zacrnjeni“ aneksi ugovora koji su poslovna tajna i to na zahtev te italijanske kompanije.

Ćirić je u izjavi novinarima, prilikom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora, istakao da se radi o određenim stvarima tehničke prirode, koje su „osetljive“ za realizaciju projekta „Fijata“ i zbog toga ne mogu biti objavljene.

Radi se o aneksima koji se odnose na novi model, na određene stvari koje treba da budu urađene u fabrici, određene mašine, način rada i prema mišljenju centrale „Fijata“ u Torinu , to predstavlja poslovnu tajnu, objasnio je ministar.

„Ugovor kao takav, njegov integralni deo je javan i nalazi se i danas na internetu, a sa druge strane ono što je zatamnjeno od strane ‘Fijata’ jesu aneksi određenih ugovora koje oni smatraju poslovnom tajnom“, naveo je Ćirić.

Prema njegovim rečima, nijedan podatak koji se tiče obaveza Srbije u tom projektu, ulaganja u fabriku, podsticaja koji se daju, ulaganja u infrastrukturu u krugu fabrike i u lokalne puteve i autoputeve nije nikakva tajna.

„Svakom ko smatra da postoji nešto u ugovoru što treba pogledati, i Savetu za borbu protiv korupcije i svima, mogu da uputim poziv da ili kod nas u ministarstvu ili negde u vladi ili u Fijatu pogledaju taj ugovor. Jednostavno se radi o tome da su neke stvari osetljive za realizaciju projekta i prvenstveno su tehničke prirode“, rekao je Ćirić.

„Oni koji treba i hoće da znaju šta se nalazi u aneksima, njima su vrata otvorena“, dodao je on.

Ćirić je napomenuo da će prva školjka novog modela, odnosno prvi sklopljeni automobil u okviru probne proizvodnje biti gotov krajem novembra, ili početkom decembra.

„Važno je da u martu, aprilu, kao što je planirano, očekujemo ne probnu, nego punu serijsku proizvodnju u ‘Fijatovoj’ fabrici. Tu je situacija bolja nego što smo očekivali, sve ide nesmanjenim intenzitetom i očekujemo serijsku proizvodnju u martu, a najkasnije aprilu“, rekao je ministar i dodao da će, kako se očekuje, novi model biti prikazan javnosti u martu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga