Vlada Srbije prihvatila vojvođanske amandmane

Dogovor postigli Mirko Cvetković i Bojan Pajtić. Zakon o železnici nije ugrozio vladajuću koalciju, poručuju iz Beograda

12. sep 2011

Vlada Srbije saopštila je danas da će na osnovu sugestija vojvođanske administracije, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, uložiti amandmane na zakon o javnoj svojini koji je u skupštinskoj proceduru, koje će automatski prihvatiti.
Takav dogovor postigli su premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji su danas razgovarali o Predlogu zakona o javnoj svojini, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Amandmani će automatski biti prihvaćeni i na taj način će, kako je navedeno, biti stvoreni uslovi za još uspešnije funkcionisanje kako regionalnog, tako i lokalnog nivoa vlasti.

Skupština odložila glasanje o železnicama

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović odložila je danas glasanje o tri zakonska predloga iz oblasti železnica i intelektualne svojine.

Đukić Dejanović je rekla da će poslanici o datumu izjašnjavanja biti naknadno obavešteni, a kao razlog za odlaganje navela je nemogućnost svih poslanika da prisustvuju današnjem radu.

Današnje glasanje o tri zakonska predloga, među kojima je i Predlog zakona o železnicama, odloženo je, pošto SVM nije dala kvorum, budući da nisu usvojeni amandmani te stranke kojima je tražila da deo železnice na teritoriji Vojvodine bude u svojini te pokrajine.

I LSV je najavila da će uskratiti podršku tom zakonu, jer, kako su obrazložili, šteti ekonomskim interesima Vojvodine, ali je za razliku od SVM poručila da će dati kvorum.

SVM nije dala kvorum

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je da je glasanje o zakonu o železnici i još dva akta odloženo jer poslanici SVM-a nisu dali kvorum za početak rada, pošto nisu prihvaćeni njihovi amandmani da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodine.

„Mi smo i u skupštinskoj raspravi informisali koalicione partnere da nećemo asistirati usvajanju zakona koji je štetan po interese građana Vojvodine“, rekao je Pastor novinarima u Skupštini i dodao da će SVM učestvovati u radu kada budu drugi zakonski predlozi.

Pastor je kazao da Vlada Srbije nije prihvatila amandmane prema kojima bi železnička infrastruktura na teritoriji Vojvodine bila u vlasništvu pokrajine i omogućilo da Vojvodina dobije mogućnost da osnuje privredno društvo koje bi upravljalo tim železnicama.

„Ova pitanja su od suštinskog značaja jer se Srbija poslednjih decenija pokazala kakav je vlasnik železnice i mi želimo da preuzimanjem prava ulažemo u infrastrukturu na teritoriji pokrajine“, kazao je Pastor.

On je rekao da se nada da će dobiti podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u borbi za ostvarivanje prava Vojvodine.

LSV: SVM ruši vladu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM), time što poslanici te stranke danas nisu dali kvorum za izglasavanje predloženog zakona o železnicama, imao nameru da „sruši“ Vladu Srbije.

„Za razliku od SVM, mi nemamo nameru da mesec dana pre dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU ‘rušimo’ Vladu Srbije. Sprečavanje usvajanja nekih zakona povlači za sobom posledice, a zna se šta se dešava kada nema kvoruma i kada ne mogu da budu usvojeni zakoni“, rekla je poslanik LSV Aleksandra Jerkov novinarima u republičkom parlamentu.

Ona je napomenula da je, svaki put kada se ne obezbedi kvorum, to jasna poruka da Vlada Srbije nema većinu i da se „zna šta se dešava u tom slučaju“.

„Za razliku od SVM, mi nemamo rezervne koalicione partnere u vidu Srpske napredne stranke i za razliku od SVM, mi nismo zaboravili ko su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i ne možemo da zaboravimo i oprostimo ono šta su radili“, rekla je Jerkov.

Prema njenim rečima, LSV ne smatra da bi naprednjaci bili drugačiji prema Vojvodini, naročito s obzirom na stavove te stranke povodom nadležnosti pokrajine, te da stoga Liga neće rušiti vladu zbog zakona o železnicama.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga