Vlada seli Centar za azil

Još nije obnarodovano gde će biti nov azil, ali u Vladi kažu da je lokacija određena. Izmeštanje tražili građani Banje Koviljače

07. dec 2011

Vlada Srbije odredila je lokaciju na koju će, iz Banje Koviljače, biti prebačen Centar za azil, izjavio je šef komisije za rešavanje problema azilanata Rasim Ljajić ali nije želeo da otkrije tačnu lokaciju.

„Vlada Srbije je manje više odredila budući Centar za azil. Sprovodimo još neke tehničke pripreme i ispitujemo sve mogućnosti i koliko će to ukupno da košta“, rekao je Ljajić novinarima u Banji Koviljači nakon razgovora s predstavnicima Udruženja građana „Za Banju Koviljaču“.

Upitan da navede mesto gde će biti taj objekat, on je odgovorio da to ne može učiniti, sve dok vlada i formalno ne donese odluku.

Građani Banje Koviljače traže izmeštanje Centra za azil i odlazak azilanata iz njihovog mesta, a kao razlog navode da im je ugrožena bezbednost zbog sve većeg broja azilanata.

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike, rekao je da u vladi postoji razumevanje za građane Banje Koviljače koji traže hitno izmeštanje Centra za azil iz svog mesta, ali ih je pozvao na strpljenje.

Kao dugoročni cilj za rešenje problema sve većeg broja azilanata u Banji Koviljači, on je naveo zatvaranje Centra za azil u tom mestu zbog „ugrožavanja turističkih potencijala“.

Predsednik Udruženja „Za Banju Koviljaču“ Vladimir Vulović rekao je novinarima da je današnji sastanak s predstavnicima vlastima doprineo smirivanju tenzija u tom mestu.

„Dobili smo potvrde od predstavnika policije da će se vratiti mir i bezbednost u naše mesto i da će nam deca biti bezbedna. Zahvaljujemo se ministru Ljajiću što je u kratkom roku od incidenta došao u Banju Koviljaču“, kazao je Vulović, govoreći o tvrdnji građana Banje Koviljače da je jedan ilegalni imigrant sinoć udario jedno dete.

Zamenik direktora policije Branislav Mitrović je nakon sastanka s predstavnicima građana Banje Koviljače rekao da će narednih dana policija biti mnogo aktivnija i prisutnija kako bi procesuirala sve one koji učestvuju u dovođenju, ilegalnom prebacivanju i izdavanju smeštaja stranim državljanima.

Roditelji učenika Osnovne škole „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači protestovali su danas ispred škole zbog navodnog napada jednog ilegalnog imigranta na devojčicu u tom mestu, a sinoć su u centru grada na jedan sat blokirali i magistralni put Loznica – Mali Zvornik.

Prema podacima lokalne policije, početkom novembra, van Centra za azil u Banji Koviljači koji ima 80 mesta, boravilo je više od 2.500 stranaca iz Afrike i Azije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga