Vlada Mađarske: Ponoviti prijemni na novosadskom Pravnom

“Sa zaprepašćenjem smo primili vest da su mađarski učenici mogli da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali iz srpskog jezika i književnosti”

11. jul 2012

Vlada Mađarske izrazila je očekivanje da će prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu biti ponovljen za one kandidate kojima nije bilo omogućeno da polažu taj ispit iz mađarskog jezika i književnosti.

Reč je o kandidatima koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku, a na prijemnom ispitu su dobili zadatak da polažu ispit iz srpskog jezika i književnosti – na mađarskom jeziku.

“Sa zaprepašćenjem smo primili vest da su mađarski učenici, za razliku od dobro uhodane desetogodišnje prakse na Pravnom fakultetu u Novom Sadu,  mogli da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali iz srpskog jezika i književnosti”, navela je vlada u saopštenju a prenose vojvođanski mediji na mađarskom jeziku.

Dodaje se da Pravni fakultet o tome nije obavestio kandidate pa su mađarski učenici, ne svojom krivicom, na prijemnom ispitu postigli lošije rezultate od očekivanih, i nisu uspeli da se upišu na budžetsko finansiranje studiranja.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je, nakon što su na Pravnom fakultetu odbijene žalbe četvoro kandidata, da je ovaj savet spreman, ukoliko ga za to ovlaste oštećeni đaci, da pokrene čitav niz pravnih postupaka u vezi sa povredom njihovog prava.

Nagovestio je da je moguće zatražiti i sudsko preispitivanje odluke dekana o odbijanju žalbi, kao i da je moguće da se kandidati žale Zaštitniku građana Srbije, Poverenici za ravnopravnost i Pokrajinskom ombudsmanu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

(Vajma, Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga