Vlada Mađarske pokrenula oštru kampanju protiv MMF-a

Vlada troši oko 200 miliona forinti (705.000 evra) na kampanju, koja će trajati do 8. novembra, uprkos tome što vodi pregovore sa MMF-om i Evropskom unijom o zajmu od 15 milijardi evra

09. okt 2012

Mađarska vlada pokrenula je oštru medijsku kampanju protiv MMF-a, uprkos tome što vlasti u Budimpešti traže ključnu kreditnu liniju od te institucije.

„Nećemo se pokloniti MMF-u“, „Nećemo dati nezavisnost Madjarske“ i „Šta želimo od MMF-a? Poštovanje i poverenje!“, samo su neki od naslova objavljenih na stranicama najvećih nacionalnih dnevnih listova, prenosi agencija AFP.

Vlada troši oko 200 miliona forinti (705.000 evra) na kampanju, koja će trajati do 8. novembra, uprkos tome što vodi pregovore sa MMF-om i Evropskom unijom o zajmu od 15 milijardi evra.

Izlažući razloge za pokretanje ovakve kampanje, vlada je saopštila da „mnogi medijski izveštaji sadrže pogrešne informacije o zahtevima MMF-a i EU“, dodajući da je „obaveza mađarske vlade da informiše društvo o pregovorima sa MMF-om i EU i aktuelnim činjenicama“.

Madjarska je prošle godine tražila finansijsku pomoć MMF-a i EU, nakon što je njena valuta forinta zabeležila oštar pad, a vladini troškovi zaduživanja u velikoj meri skočili.

Mađarska je u septembru odbacila uslove MMF-a i EU koji su bili uslov za dobijanje pomoći. Premijer Viktor Orban poručio je danas da će Madjarska biti u stanju da se samostalno finansira u 2013. godini, kao što je to bio slučaj i ove godine.

„Naravno da je sa sporazumom finansiranje jednostavnije, ali je takodje izvodljivo i bez njega“, rekao je Orban.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga