Vlada i banka: Akcije RBV rastu, uprkos Dinkiću

Vlada Vojvodine i Razvojna banka zainteresovani za saradnju sa MMF-om

29. okt 2012

Vlada Vojvodine i Razvojna banka Vojvodine (RBV) saopštile su večeras da, uprkos „negativnoj kampanji“ ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića, akcije Razvojne banke rastu.

Vlada Vojvodine i Razvojna banka su u zajednickcom saopštenju za javnost naveli da su otvoreni za saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da nisu upoznati sa stavom da se ta međunarodna monetarna institucija ne slaže sa odlukom Skupštine Vojvodine da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ponovo je danas u Novom Sadu kritikovao odluku Skupštine Vojvodine da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine i rekao da i MMF smatra da je u pitanju neodgovorna odluka, zbog čega ih je uputio na pokrajinske organe vlasti.

Vlada Vojvodine i Razvojna banka naveli su da nisu imali posredne ili neposredne kontakte sa MMF-om u vezi sa dokapitalizacijom i da nisu upoznati sa novim Dinkićevim argumentima da se MMF ne slaže sa dokapitalizacijom te banke.

„Vrlo smo otovoreni za saradnju sa svim međunarodnim organizacijama, a posebno smo zainteresovani za pomoć i znanje koje MMF može pružiti Razvojnoj banci Vojvodine, imajući u vidu da će ova banka regionalne orijentacije biti zamajac razvoja privrede Vojvodine“, piše u saopštenju.

Dinkić je danas ocenio da je potpuno pogrešna odluka Skupštine Vojvodine da emituje obveznice vredne oko 150 miliona evra sa rokom dospeća od 30 godina. Prema njegovim rečima, na taj način se ne upumpava svež novac u Razvojnu banku Vojvodine, iako je njoj upravo svež novac potreban.

Vlada Vojvodine i Razvojna banka su odgovorili da je model koji je izabran za dokapitalizaciju banke „najbolje, najjeftinije i najsigurnije rešenje“ za vlasnike banke i za samu banku, pošto bi svako drugo razmatrano rešenje bilo neuporedivo skuplje.

„Rok na koji će biti emitovane obveznice nije konačno fiksiran, ali je maksimalni rok određen na 30 godina, što ne znači da neće biti emitovane na tri, pet ili 10 godina“, piše u saopštenju.

Vlada Vojvodine i Razvojna banka Vojvodine naveli su da je dokapitalizacija urađena u skladu sa zakonima, a poslovanje banke je potpuno stabilno, „uprkos negativnoj kampanji“.

„Uprkos negativnoj kampanji, depoziti banke rastu iz dana u dan i ostvaruje se pozitivan trend u tokovima gotovine i naplate potraživanja“, navodi se u saopštenju.

Dinkić je danas još izjavio da „ni SAD, ni Japan ne mogu da prodaju obveznice sa rokom dospeća od 30 godina, pa ne može ni Vojvodina“.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je večeras agenciji Beta da berza pokazuje da Dinić nije u pravu, s obzirom da akcije Razvojne banke Vojvodine rastu već treći dan zaredom, otkako je Skupština Vojvodine donela odluku o dokapitalizaciji.

On je izrazio čuđenje zbog Dinkićevim kritika, pošto je, kako je kazao, „njegovo (Dinkićevo) ministarstvo dalo saglasnost za izdavanje akcija“.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga