- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vlada: Do polovine veka u Vojvodini pola miliona ljudi manje

Ukoliko se nastavi tendencija da u Vojvodini broj umrlih premašuje broj rođenih, stanovništvo te pokrajine će se do sredine ovoga veka umanjiti za oko pola miliona, upozorila je danas Pokrajinska vlada.

U Vojvodini je negativan prirodni priraštaj još od 1989. godine,a ta negativna stopa se iz godine u godinu povećava, navodi se u saopštenjuu sa sednice Pokrajinske vlade.

„Tu činjenicu treba ozbiljno shvatiti, jer ako se takva tendencija nastavi, što je vrlo izvesno, i ako ne bude osetnijeg doprinosa migracija, depopulacioni procesi u Vojvodini će se još više intenzivirati, što će do sredine 21. veka uzrokovati smanjenje broja stanovnika za oko pola miliona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vojvođansko stanovništvo karakteriše usporen demografski rast, malobrojna rađanja i mnogobrojna umiranja, povremena masovna doseljavanja i stalna odseljavanja, sve veći udeo ostarelih lica, sve rašireniji samački život, te prihvatanje niskih reproduktivnih normi kod većine stanovništva i vrlo intenzivna depopulacija.

Veliki demografski problem stanovništva Vojvodine jeste i njegovo starenje pa se stanovništvo Vojvodine, prema svim obeležjima demografske starosti, može svrstati u grupu izrazito starih populacija, i to u svetskim okvirima.

Rezultati analize pokazuju da je prosečna starost vojvođanskog stanovništva 41,8 godina, da je udeo stanovništva starijeg od 65 godina 16,4 odsto od ukupnog broja stanovnika, a u pojedinim delovima pokrajine taj udeo je i veći. Procena je da će do 2041. godine, udeo stanovnika starijih od 65 godina biti oko 25 odsto, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!