Vlada Crne Gore povećala PDV na 19 posto

Viša stopa PDV-a porasla sa 17 na 19 posto, dok se porez koji se odnosi na osnovne namirnice neće mijenjati

28. maj 2013

Vlada Crne Gore donijela je odluku o povećanju stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 posto.

Ona se odnosi samo na višu stopu PDV-a, dok se niža i nulta stopa ovog poreza, koje se odnose na osnovne namirnice, lijekove, udžbenike i drugo, neće mijenjati.

Da bi stupila na snagu, odluku mora usvojiti Skupština Crne Gore.

Motiv za donošenje ovakve odluke je nastojanje Vlade da zaustavi dalje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg budžetskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda, saopćeno je iz Ministarstva finansija Crne Gore.

„U slučaju daljeg produbljivanja ovog jaza, mogući scenario bi bio ugrožavanje budžetske likvidnosti i time usporavanje u servisiranju obaveza koje država ima, što bi imalo multiplikativne negativne efekte i po građane i po realni sektor“, navode iz Ministarstva.

‘Selektivan pristup’

To, kako je saopćeno, potvrđuje nužnost donošenja teške i nepopularne odluke o povećanju stope PDV-a, koja će, uz ostale mjere fiskalnog prilagođavanja, doprinijeti smanjenju potrebe za zaduživanjem i smanjenju javnog duga u budućem periodu.

„Prethodno rađene analize pokazale su da će selektivno povećanje stope PDV-a generisati jednokratan rast cijena, koji će biti ublažen zadržavanjem niže stope PDV-a od sedam odsto na istom nivou“, tvrde u Ministarstvu.

U saopćenju se podsjeća da se niža stopa PDV-a odnosi, između ostalog, na osnovne proizvode za ljudsku ishranu – hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, hranu za novorođenčad, mast, ulje, meso i šećer, te lijekove, udžbenike, knjige i nastavna sredstva, štampu, računarsku opremu, usluge smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama

Također se  odnosi na usluge javnog prevoza i javne higijene, pogrebne usluge, stočnu hranu, usluge koje se naplaćuju putem ulaznica za kino i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe.

Zadržavanjem niže stope PDV-a od sedam posto na istom nivou, utjecaj na nivo cijena i životni standard bit će, kako kažu iz Ministarstva, manjeg obima, budući da proizvodi i usluge koji se oporezuju nižom stopom čine oko 50 posto potrošačke korpe.

„Na ovaj način, biće zaštićene socijalno najranjivije kategorije stanovništva i onaj dio tražnje koji je apsolutno neelastičan u odnosu na kretanje cijena. Takođe će se, kroz selektivni pristup, zaštititi, dijelom, i konkurentnost privrede, posebno turističkog sektora, s obzirom da će usluge smještaja, kao i proizvodi za ishranu biti i dalje oporezivane po nižoj, odnosno istoj stopi“, naveli su iz Ministarstva.

Oni ističu da je riječ o privremenoj mjeri i da će, tokom narednog perioda, pratiti efekte njene primjene i odrediti se po pitanju njene, eventualno, duže implementacije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga