VKK Vasa Stajić: Vreme je za rešavanje statusa Vojvodine

"Vučić potpisom na vašingtonski sporazum nedvosmisleno priznao Kosovo, što je dobra vest"

07. sep 2020

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisom na vašingtonski sporazum nedvosmisleno priznao nezavisnu državu Kosovo, te da to predstavlja dobru vest i signal da je vreme da se Srbija okrene rešavanju brojnih unutrašnjih problema.

Među unutrašnjim problemima istakli su nedostatak vladavine prava, korupciju vasionskih razmera, gušenje slobode medija i izražavanja, ali i centralističko uređenje države i dugogodišnje ignorisanje rešavanja statusa Autonomne pokrajine Vojvodine.

VKK „Vasa Stajić“ ističe da je „nemoguća demokratizacija i modernizacija Srbije bez rešavanja statusa Vojvodine“.

„Iako je jasno da je vašingtonski sporazum deo Trampove predizborne kampanje, iako nije u potpunosti belodano kakav će odnos prema njemu graditi eventualno nova američka administracije – činjenica je da on može da donese vrlo pozitivne pomake za ceo naš region. Izgradnja putne i železničke infrastrukture predviđena sporazumom, ukoliko bude realizovana, značajno će olakšati život i poslovanje za stanovnike Srbije, Kosova, pa i Albanije, što može imati okrepljujuće odnose i na političke odnose između Srba i Albanaca“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da je veoma važno i to što sporazum predviđa veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u regionu, jer to može da bude kontrateža snažnim političkim i ekonomskim uticajima sa istoka.

„Nada je da će veće prisustvo SAD-a imati i pozitivne posledice na unutrašnje političke prilike u zemlji, odnosno na njenu demokratizaciju i zaustavljanje jezivih autokratskih procesa“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kum 4
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga