VK: SPS najveći krivac zbog položaja Vojvodine

Vojvodina uveliko postala otvoreno i internacionalno pitanje

30. dec 2015

Organizacija Vojvodjanski klub (VK) iz Novog Sada ocenila je danas da Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Ivica Dačić, imaju najveću zaslugu za rušenje Ustavom garantovanog položaja Vojvodine, kao i za političke progone u pokrajini krajem osamdesetih godina i stradanja gradjana tokom ratova devedesetih.

“Dačič sa očiglednim ponosom govori o neustavnom rušenju autonomije Vojvodine 1988. godine, kao o zasluzi svoje partije. VK želi da istakne to kao istinu, jer su oni su razbili temelje vojvođanske samouprave, i zajedno sa nekadašnjim radikalima, a današnjim naprednjacima, direktno su odgovorni što je Vojvodina od najrazvijenije regije postala siromašna”, navodi se u saopštenju VK.

Organizacija je reagovala na nedavnu izjavu lidera SPS Ivice Dačića, koji je na proslavi 25 godina rada ove stranke rekao da bi pitanje Vojvodine danas bilo internacionalizovano kao što je internacionalizovano pitanje Kosova nije bilo SPS-a. “Stvaranje jedinstvene Srbije za vreme SPS-a je istorijska pobeda za Srbiju i srpski narod”, rekao je tada Dačić.

VK je Dačiću poručio da je Vojvodina već uveliko postala otvoreno i internacionalno pitanje, te da je najbolji dokaz za to činjenica da su Vojvođani uspeli da na dnevni red javnosti Vojvodine, Srbije, ali i Evrope, stave pitanje njenog položaja u Srbiji.

“Mi nismo separatisti, ali vi jeste direktno odgovorni za formiranje separatističkih opcija u Vojvodini, jer kao i sve autokrate, nemate sluha za realne – pravno, ekonomski i istorijski utemeljene zahteve Vojvodjana”, naveo je VK u saopštenju.

Dodaje se da aktuelna vlast zaboravlja da Vojvodina nikada nije bila samo Srpska, već da ona pripada gradjanima svih nacija, čiji preci su legitimno i legalno odlučili da hoće da se Vojvodina pripoji Srbiji, kao elementu šire državne celine.

“Te šire državne celine više nema. Gradjani Vojvodine u tim novim, promenjenim uslovima, ne traže izlazak Vojvodine iz Srbije. To je samo vaša konstrukcija, kojom plašite gradjane. Mi nećemo izdvajanje iz Srbije, ali hoćemo da se prava Vojvodine i Vojvodjana poštuju”, poručio je VK.

Vojvodjanski klub je pozvao sve stranke i nevladine organizacije, javne ličnosti i pojedince, da se ujedine u borbi za jačanje položaja i nadležnosti Vojvodine u Srbiji, te da ne dozvole da se u Pokrajini nastavi pljačka, ponižavanje, zastrašivanje i maltretiranje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga