Vjerski poglavari zajedno obišli stratišta u Bosni i Hercegovini

Prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini predstavnici četiriju vjerskih zajednica obišli su stratišta Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja

24. apr 2017

Prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini predstavnici četiriju vjerskih zajednica obišli su stratišta Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja.

Zajednički obilazak iniciralo je i organiziralo Međureligijsko vijeće, a počeli su ga na Kazanima, gdje je tokom opsade Sarajeva ubijen i u jamu bačen i dalje nepoznat broj ljudi, većinom Srba.

U obilasku Kazana učestvovali su predsjednik MRV-a episkop Grigorije i članovi Skupštine: kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisul-uleme Husein-ef. Smajić i Boris Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice.

„Došlo je vrijeme da se svi na iskreni način postidimo svega što se dogodilo među nama“, rekao je vladika Grigorije nakon služenja molitve za ubijene.

Tokom dana obišli su i Križančevo selo, gdje su stradali hrvatski vojnici i civili, mjesto stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu Kruščice u Srednjoj Bosni. Posjetili su i Korićanske stijene, gdje su strijeljani i u provaliju bačeni zarobljeni Bošnjaci iz Prijedora.

„U Međureligijskom veću pojašnjavaju da su obilazak stratišta organizovali sa ciljem da skrenu pažnju na neophodnost poštovanja svih žrtava, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost. Svaki od predstavnika četiri verske zajednice predvodiće molitvu na mestu stradanja pripadnika te zajednice“, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

„Prva stanica su Kazani, jama na planini Trebević, gde su 1992. i 1993. godine pripadnici Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine usmrtili i dalje nepoznat broj ljudi, većinom Srba. Za zločin ubistva, kako je okarakterisan, 14 pripadnika te jedinice pred Vojnim sudom u Sarajevu osuđeno je na zatvorske kazne od 10 meseci do šest godina.“

Delegacije su obišle i Križančevo Selo, mjesto gdje su u decembru 1993. pripadnici Armije Bosne i Hercegovine usmrtili više od 70 vojnika Hrvatskog vijeća odbrane i civila.

Za taj zločin još niko nije procesuiran.

Obišli su i Kruščice, gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio koncentracioni logor u koji su zatvarani Jevreji, Srbi i drugi tzv. protivnici Nezavisne države Hrvatske.

Obilazak je završen na Korićanskim stijenama na Vlašiću, mjestu gdje su u augustu 1992. pripadnici policije iz Prijedora usmrtili veliki broj Bošnjaka.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga