- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vivisect za Dan ljudskih prava

Festival o ljudskim pravima VIVISECTfest organizuje od 9. do 11. decembra u Novom Sadu trodnevni festival povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u okviru kojeg će premijerno prikazati dokumentarne filmove „Balkanski duh“, „Urbane molitve“ i „Kuća u kojoj živim“.

Reč je o dokumentarcima koji donose zanimljive priče o kreativnosti na Balkanu, novim verskim pokretima u urbanim sredinama i 40-godišnjem ratu protiv droge u SAD, a biće prikazani u Radio kafeu, uz besplatan ulaz.

U nemačkom filmu “Balkanski duh” (2012) Hermana Vaskea slovenački filozof Slavoj Žižek vodi gledaoce na truckavu vožnju kroz kreativni svet Balkana, istražujući različite strane kreativnosti: kulturnu, filozofsku, političku i umetničku. U filmu govore svetska zvezda performansa Marina Abramović i glumica Andželina Žoli, koja je za rediteljski debi izabrala temu Balkana (Krv i med), zatim muzičari poput Baba Zule i Gorana Bregovića, kao i legendarni filmski reditelj Dušan Makavejev, sasvim različiti režiseri kao što su Jasmila Žbanić i Emir Kusturica, te predstavnici mladih kreativnih snaga – umetnice Flaka Haliti i Eleni Angelopoulos.

Film “Balkanski duh” pokazuje da se u ovom regionu, posle decenija ratova i uništenja, rađa nova kreativnost. Mladi kreativci žude da sruše predrasude Zapada prema Balkanu i pronađu novu kreativnost izvan ustaljenih pravila, istakla je programska direktorka VIVISECTfest-a Marija Gajicki.

Film “Urbane molitve: otkrivanje religije u gradu” Sabrine Ditus (2012), takođe u nemačkoj produkciji, prikazuje nove urbane oblike vere i religije u metropolama i njihov uticaj na život u gradu.

Religioznost više nije pojava vezana za ruralne krajeve, već se preselila u gradove, a odlazak na nedeljno bogosluženje postao je za žitelje metropole nešto sasvim uobičajeno. Religija se ponovo otkriva baš u velikim gradovima, a film “Urbane molitve” bavi se tim fenomenom u Lagosu, Istanbulu i Berlinu.

U Lagosu, najveća crkva može da primi pet puta više vernika nego najveći fudbalski stadion na svetu. U nekadašnjoj istanbulskoj četvrti za siromašne, poput pečuraka niču bogate zajednice koje su osmišljene tako da kombinuju religiozan i moderan način života. U Berlinu, nekadašnjoj “prestonici ateizma”, danas ima više od 300 različitih verskih zajednica.

Američki film “Kuća u kojoj živim” (2012) Judžina Jareckog bavi se američkim “Ratom protiv droge” koji u poslednjih četrdesetak godina broji 45 miliona uhapšenih, a od SAD je načinio najveći svetski zatvor. Uprkos svemu tome, droga je danas u SAD jeftinija, čistija i dostupnija nego ikada pre. Sniman u više od 20 američkih saveznih država, film “Kuća u kojoj živim” donosi potresne priče sa svih nivoa američke borbe protiv droge – od dilera do ucveljenih majki, od policajaca iz odelenja za narkotike do senatora, od zatvorenika do federalnog sudije. Sve te priče postavljaju goruća pitanja: Šta je prouzrokovalo taj rat? Šta ga nastavlja? I šta se može učiniti da se on okonča?

Film “Kuća u kojoj živim” preispituje i rasne i klasne sukobe i kapitalizam u Americi, upozoravajući na tragične posledice pogrešno vođenog sistema koji se uzda u one najneuspešnije u društvu kako bi se održao.

Sva tri filma nastala su u produkciji ZDF/Arte, jedinstvene televizijske i produkcijske kuće koja više od dve decenije podržava umetničke i angažovane projekte umetnika iz celog sveta.

Realizaciju programa finansijski je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, a realizuje se u saradnji sa ZDF/Arte, Radijom 021 i Radio kafeom.

Sajt VIVISECTfesta je www.vivisectfest.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!