Visković: Bojim se da Bajden želi da konačno reši kosovsko pitanje

Visković misli da će u rešavanju tog pitanja imati više razumevanja za kosovske nego srpske interese i argumente

11. feb 2021

Profesor na Fakuletu političkih nauka u Beogradu Ivo Visković izjavio je da predstavlja iznenađenje to što je američki predsednik Džozef Bajden pokrenuo pitanje Kosova već u prvom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Bojim se da to ukazuje na njegov stav da ovo pitanje konačno mora da se reši i da Srbija mora da prihvati rešenje koje odgovara Zapadu a ne nužno i samoj Srbiji“, rekao je za novi broj nedeljnika NiN Visković, koji je i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Visković, kako je naveo, „misli da će u rešavanju tog pitanja oni imati više razumevanja za kosovske nego srpske interese i argumente“.

„Neće dugo biti nikoga u Srbiji ko će biti spreman da prihvati takav akt kojim bi Srbija prihvatila nezavisnost Kosova, mada će, bojim se, praksa ići ka tome da se mora prihvatiti faktičko stanje, da bi se život normalno odvijao„, ocenio je Visković.

Kako je rekao, „uzmite primer Velike Britanije i Španije i spor oko Gibraltara koji traje četiri veka“.

„Nikada Španci nisu priznali da je to britanska teritorija, ali je 400 godina nisu ni kontrolisali i mnogi Španci iz okoline idu tamo na rad i žive od toga“, izjavio je Visković.

Govoreći o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Visković je rekao da je Makron „već i davanjem obećanja o podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji (EU) uspeo da ostvari značajne interese francuske privrede“.

Na pitanje kada će Srbija u EU, on je rekao „bojim se, ne tako brzo“.

EU nas neće primiti dok ne budemo ostvarili reforme. A one su, konačno, pravi smisao čitavog ovog ‘puta na golgotu’, tj. način da stvorimo uslove da živimo kao sav razvijeni i demokratski svet“, istakao je Visković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga