Više opozicionih poslaničkih grupa uputilo otvoreno pismo Maji Kocijančić

"Agresivno i intenzivno političko nasilje prema političkim protivnicima u parlamentu"

05. mar 2019

Nekoliko opozicionih poslaničkih grupa uputilo je danas otvoreno pismo portparolki Evropske komisije Maji Kocijančić navodeći da će nastaviti da bojkotuju zasedanja Skupštine Srbije i sve aktivnosti vezane za plenumski rad, jer se „razlozi i okolnosti za bojkot nisu promenili“.

Potpisnici pisma su naveli da se slažu sa stavom da je parlament mesto za debatu, ali da su „njegova nadzorna i zakonodavna uloga dovedene u pitanje zbog nedostatka suštinske rasprave“.

„Kao što i sami dobro znate, debata je dvostrani proces. U našem parlamentu je on, na našu veliku žalost, pretvoren u agresivno i intenzivno političko nasilje prema političkim protivnicima, čiji je isključivi generator vladajuća većina – kroz nepodnošljivu atmosferu neprestanog uskraćivanja i oduzimanja reči poslanicima opozicije koji kritikuju vladajuću većinu, kroz zloupotrebu parlamentarnih procedura, skupštinskog poslovnika i svih parlamentarnih običaja“, navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici su naveli da su još pre dve godine formalizovali zahtev za smenu predsednice Narodne skupštine Maje Gojković ali da „taj njihov zahtev nikada nije stavljen na dnevni red“.

Dodaje se i da je „suštinska parlamentarna debata potpuno ugušena decembra 2018. godine, tokom rasprave o Zakonu o budžetu za 2019. godinu“ koja je, kako se ocenjuje, bila „kap koja je prelila čašu“ da stupe u bojkot.

„Podsećamo i da naš posao i dalje obavljamo u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine, ali u ‘paralelnom parlamentu’, tako što se obraćamo građanima i raspravljamo o tekućim tačkama dnevnog reda u holu Narodne skupštine, koji nam je preostao kao jedini prostor u parlamentu gde možemo izraziti svoje mišljenje i politički stav“, navodi se u otvorenom pismu.

Otvoreno pismo potpisali su poslanički klubovi Demokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, Socijaldemokratska stranka – Narodna stranka, Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Klub samostalnih poslanika, kao i samostalni poslanici Marinika Tepić, Ana Stevanović i Branislav Mihajlović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga