Više od sto profesora i intelektualaca pozvalo da se prekine sa kampanjom protiv Danice Popović

"Brutalni napad na Danicu Popović treba da zastraši ostale, manje poznate i priznate građane, te da ih natera da pognu glavu i zaćute"

27. okt 2019

Više od stotinu profesora i intelektualaca potpisalo je otvoreno pismo javnosti Srbije zbog, kako navode, „nezapamćene kampanje protiv profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović“, prenosi Nedeljnik.

U pismu se navodi da se Danica Popović „nebiranim rečima“ optužuje za dela koja „ili ne postoje ili nisu dokazana“, kao i da se stiče utisak da cilj nije da se otkrije istina, već da se profesorka unapred moralno diskvalifikuje.

Kao razlog za takvo postupanje potpisnici pisma navode to što se Danica Popović svojim principijelnim stavom da se ne prihvati odbrana problematične disertacije jednog moćnika, „zamerila vlastima“.

„Pokušajem da se diskredituje ugledna naučna radnica i javna ličnost, poznata po svojoj principijelnosti, stvara se utisak da su navodno ‘svi isti’ i time se relativizuju krivična i neetična dela predstavnika vlasti“, piše u pismu.

U pismu se navodi i da brutalni napad na Danicu Popović treba da „zastraši ostale, manje poznate i priznate građane“, te da ih natera da „pognu glavu i zaćute“.

Potpisnici apeluju u pismu da se istog trena prestane sa tabloidnim vređanjem Danice Popović, a da se sve „eventualne optužbe“ protiv nje rešavaju u okvirima institucija, bez političkih i medijskih pritisaka.

Pismo su, između ostalih, potpisali redovni profesor Univerziteta u penziji Miodrag Zec, profesor Fakulteta dramskih umetonosti Janko Baljak, karikaturista Dušan Petričić, profesorka Dubravka Stojanović.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga