Više od 300 prijava za kuće na selu

Pokrajinska vlada rebalansom budžeta obezbedila sredstva za novi konkurs

20. jan 2015

Na konkurs pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova za kupovinu kuće na selu stigla je ukupno 351 prijava, a odluka o dodeli sredstava biće doneta krajem aprila ili početkom maja, potvrđeno je za RTV u Zavodu.

Prema rečima Katarine Krajnović iz službe za odnose sa javnošću u toj instituciji prijave su, između ostalog, stigle iz Ostojićeva, Obrovca, Banatskog Karlovca, Aradca, Pančeva, Vojke, Šida, Svetozara Miletića, Stanišića, Martinaca.

„Prvi korak je zasedanje komisije i otvaranje koverata. Nakon toga sledi selekcija prijava i formiranje prve rang liste sa bodovima. Potom inženjeri izlaze na teren da procene vrednost predloženih nekretnina za kupovinu“, objasnila je za RTV Krajnović.

Ona je istakla da je komisija dužna da u roku od 90 dana od isteka roka za podnošenja prijava na konkurs sačini predlog za dodelu sredstava i dostavi direktorki Zavoda, koja uz saglasnost upravnog odbora donosi odluku o dodeli sredstava.

Krajnović je napomenula da je Pokrajinska vlada rebalansom budžeta obezbedila sredstva za novi konkurs, koji će verovatno biti raspisan u prvoj polovini ili sredinom godine.

„Budući da je zainteresovanost za konkurs bila velika, najverovatnije je da će biti nekih izmena u smislu fleksibilnijih uslova i ciljne grupe“, najavila je samostalna stručna saradnica za odnose sa javnošću u pokrajinskom Zavodu za ravnopravnost polova.

Ta institucija, dodala je, od svog osnivanja kontinuirano radi na Podsticanju i razvijanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce. Veliki deo programa i aktivnosti posvećen je ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj edukaciji i promociji značaja njihovog aktivnog učešća u javnom životu i razvojnim politikama svojih zajednica.

„Konkurs je kreiran sa idejom da se parovima koji nemaju svoj stambeni prostor, a imaju želju da žive na selu, pruži prilika da daju svoj doprinos revitalizaciji vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta“, istakla je Krajnović.

Ona je dodala da je namera Zavoda i da putem ovakvih konkursa doprinese ekonomskom osnaživanju žena putem sticanja imovine ravnopravno sa svojim supružnikom ili partnerom.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima i vanbračnim partnerima na teritoriji Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom raspisan je u novembru prošle godine, a rok za konkurisanje bio je 15. januar.

Ukupna sredstva koja se dodeljuju iznose 40 miliona dinara, a maksimalan iznos po prijavi bio je milion dinara.

Pravo učešća na konkursu imali su supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana, ali i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života, u skladu sa zakonom.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga