Više od 200 novinara na protestu u Novom Sadu

Bojkotovati pres konferencije vladajuće Srpske napredne stranke, sve dok Gašić ne bude smenjen

21. dec 2015

Više od 200 novinara, aktivista nevladinih organizacija i građana okupilo se večeras na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu, na protestu „Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje“ održanom na Trgu slobode.

Okupljeni su nosili transparente „Novinari ne kleče – ne čuvajte primitivne ministre“, „Ne kleči“, „Novinari ne kleče“, kao i bedževe na kojima je pisalo “Novinari ne kleče”.

Novinarka Branislava Opranović istakla je u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručila je predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da “trenutno, hitno, odmah” smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvrede koju je naneo novinarima i ženama u Srbiji.

“Predsednik vlade i njegovi ministri imaju razloga da kleče zbog mnogih stvari iz nedavne prošlosti: zbog Srebrenice, zbog Dubrovnika, zbog Sarajeva. A danas treba da kleknu pred siromašne i nezaposlenme građane Srbije”, kazala je Branislava Opranović i pozvala Vučića da ispuni obećanje i smeni Gašića.

Novinarka iz Subotice Natalija Jakovljević pozvala je novinare da bojkotuju pres konferencije vladajuće Srpske napredne stranke, sve dok Gašić ne bude smenjen.

Aktivistkinja za ljudska prava Tatjana Tucić kazala je da je ponosna jer u Novom Sadu postoje i novinari koji brane integritet struke, koji se bore protiv fašizma, nasilja, korupcije i kriminala.

Ona je dodala da svi građani treba da stanu u odbranu slobode informisanja, ali i u odbranu svih žena u Srbiji koje je uvredio ministar Gašić.

“Kakvu poruku šalje predsednik vlade koji je obećao da će smeniti Gašića a to još uvek nije učinio”, upitala je Tatjana Tucić.

Skupu su prisustvovali i pojedinci iz opozicionih partija.

Protest su podržale Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije, NDNV i Udruženje novinara Srbije.

Istovremeno protest je održan u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Žitištu, Boru Leskovcu, Kikindi i u Mladenovcu.

Prvi protest organizovan je 7. decembra ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, dan posle izjave Gašića da „voli novinarke koje lako kleknu“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga