Više od 150 novinara iz regiona osudilo pretnje Draganu Janjiću i Uni Hajdari

"Društvo u kojem se otvoreno preti novinarima i novinarkama i ugrožava njihova bezbednost nije slobodno i takvo ne može ni postati”

24. jan 2018

Više od 150 novinara sa prostora bivše Jugoslavije, koji su okupljeni u Novinarsku mrežu, najoštrije su osudili zastrašivanje i pretnje upućene u tabloidima i preko društvenih mreža u Srbiji glavnom uredniku Novinske agencije Beta Draganu Janjiću i novinarki sa Kosova Uni Hajdari.

“Ovakav odnos prema našim kolegama je apsolutno neprihvatljiv i predstavlja ozbiljnu pretnju slobodi govora. Javnim diskreditacijama novinara od strane nosilaca najviših političkih funkcija i sporim i neefikasnim delovanjem institucija u Srbiji, država podstiče atmosferu u kojoj je verbalno ili fizičko nasilje dozvoljeno nad svakim ko na bilo koji način izražava stav drugačiji od poželjnog”, naveli su novinari u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je takvo činjenje i nečinjenje države i njenih predstavnika dovelo do toga da je u javnom prostoru u Srbiji danas gotovo nemoguće čuti kritičko mišljenje.

“Smatramo nedopustivim otvorene pretnje našim kolegama zbog javno izgovorene reči i zahtevamo adekvatnu reakciju srbijanskih i međunarodnih institucija i organizacija i hitno pronalaženje i kažnjavanje vinovnika. Društvo u kojem se otvoreno preti novinarima i novinarkama i ugrožava njihova bezbednost nije slobodno i takvo ne može ni postati”, piše u saopštenju.

Kao “posebno indikativnu” naveli su činjenicu da su se napadi dogodili neposredno nakon posete Evropske federacije novinara, koji su u Srbiju došli zbog sve lošijeg stanja u sferi slobode medija.

Podsetili su da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU izražena zabrinutost zbog izveštaja o napadima i zastrašivanju novinara.

Dragana Janjića je prvo predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno prozvao na konferenciji za medije, zbog tvita u kojem je Janjić naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano, nakon čega je glavni urednik Bete optužen da “mrzi sve srpsko”, a javnosti je u sponzorisanom oglasu preko fejsbuk stranice „Srbija NAŠA zemlja“ ponuđena i njegova kućna adresa.

Zbog ugrožene bezbednosti Dragana Janjića, Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kosovska novinarka Una Hajdari, koja za međunarodnu novinarsku organizaciju Reporteri bez granica nadgleda stanje slobode medija u zemljama Zapadnog Balkana, nakon objave šaljivog tvita kojim je komentarisala konferenciju za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete severu Kosova, odmah je napadnuta u prorežimskom tabloidu „Informer“ i na nizu ultradesničarkih sajtova, koji su objavili njenu fotografiju nazivajući je mrziteljkom svega srpskog i Vučića.

Nakon toga, Una Hajdari je preko društvenih mreža dobila niz uvreda i ozbiljnih pretnji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga