Više od 1.600 stipendija za romske đake

Projektom se smanjilo odustajanje od školovanja sa 20 na 3,5 odsto na godišnjem nivou

23. jul 2014

Projekat „Inkluzija romskih učenika u srednjim školama u Vojvodini“, čiji su rezultati predstavljeni danas u Pokrajinskoj vladi, obezbedio je stipendije za više od 1.600 učenika romske nacionalnosti i smanjio njihovo odustajanje od školovanja sa 20 na 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Projekat je trajao sedam godina, a sredstva za realizaciju iznosila su oko 220 miliona dinara i u njemu je učestvovalo više od 860 učenika i 110 nastavnika mentora iz 90 redovnih srednjih škola u Vojvodini.

Direktorka projekta Dragana Dimitrov rekla je da se nakon implementacije, broj stipendista koji su upisali fakultete udvostručio, te da je primećen i porast broja učenika na svim nivoima obrazovanja, od predškolskih ustanova do fakulteta.

„Trenutni broj učenika koji su nakon ovog projekta upisali fakultet nemamo, obrađuje ih Kancelarija za inkluziju Roma, ali znamo da se broj naših stipendista koji su upisali fakultete udvostručio“, rekla je Dimitrov.

Prema rečima Dimitrove, stipendije su učenicima isplaćivane na tromesečnom nivou, prema kriterijumima uspešnosti obrazovanja, odnosno vodilo se računa da učenici imaju dobar uspeh, bez negativnih ocena i izostanaka.

„Ako učenik nije ispunio kriterijume, stipendija nije isplaćivana, već je bila zamrznuta do momenta kada bi učenik popravio uspeh“, rekla je ona.

Kako je navela, na početku školske godine učenicima je isplaćivano 6.000 dinara za školski pribor, a jedan od ciljeva je bio i da se kroz kontakt sa učenicima i dobrim primerima podstakne svest „da se obrazovanje isplati“.

Projekat „Inkluzija romskih učenika u srednjim školama u AP Vojvodini“ finansirali su Fond za obrazovanje Roma, Fondacija za otvoreno društvo i Pokrajinski sekretarijat.

Iz fonda za obrazovanje Roma najavili su novi projekat „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, kroz koji će u narednoj školskoj godini stipendirati 1.000 romskih srednjoškolaca u celoj Srbiji.

Konkurs za stipendiste na ovom projektu biće otvoren od 15. avgusta do 15. septembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga