Više hiljada građana na novom protestu Podrži RTV

Rokovi su prošli i vreme je da građanska Srbija pokaže da zna da se izbori za građanska prava

04. jul 2016

Više hiljada građana okupilo se večeras na četvrtom protestu „Podrži RTV“ i ponovilo zahtev za ostavku članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) i za povlačenje svih odluka koje je to telo donelo.

Reditelj Kokan Mladenović rekao je na skupu da Srbiji, kojom vladaju „primitivizam i agresija“, ne treba moderna Radio-televizija Vojvodine već joj treba Radio-televizija Novi Sad iz 90-ih godina, za koju je ocenio da je bila na sramotu svakog normalnog i mislećeg čoveka.

On je ocenio i da slučaj sa RTV-om svedoči da se Srbija vraća u 90. godine kao i činjenica da njome vladaju, kako je naveo, „četnički vojvoda s kupljenom fakultetskom diplomom i Šešeljev omladinac koji je bio ministar informisanja u vreme progona i ubistava novinara“.

Mladenović je ocenio da Srbija nema političku opoziciju i da su jedina opozicija građani koji organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu.

„Rokovi su prošli i vreme je da građanska Srbija pokaže da zna da se izbori za građanska prava“, rekao je Mladenović, koji je za rušenje beogradskog kvarta Savamala direktno optužio funkcionere Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, Nebojšu Stefanovića i Sinišu Malog.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev rekao je da je u poslednjih pet godina bilo zadovoljstvo raditi u toj medijskoj kući, a da je u poslednja dva meseca „atmosfera odvratna“, kolege ne razgovaraju međusobno i okreću glave jedni od drugih.

Podrzi RTV„Ja nisam bio ugrožen ni na koji način, ali ne želim da gledam kako gaze moje prijatelje i kolege kao krpe.  Ne želim da se pravim da se ništa ne dešava“, rekao je Jakovljev.

On je naveo da v. d. rukovodstvo RTV-a nije produžilo ugovore za 22 honorarna saradnika i zatražio da se saopšti po kom kriterijumu njima nisu produženi ugovori a nekima drugima jesu.

Prisutnima se obratio i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Virag Đurković i Margareta Tomo obratile su se okupljenima u ime redakcija listova na mađarskom jeziku Mađar So i Het nap i izrazili solidarnost s protestom.

One su optužile Nacionalni savet Mađara i Savez vojvođanskih Mađara da pritiskaju redakcije ta dva lista i novinare koji ne pristaju na politički diktat.

Dinko GruhonjicProgramski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) ocenio je da RTV-om danas vlada ljudski i profesionalni šljam – najgori još od ’90. pa na ovamo.

„A njima poput marioneta komanduje bivši netalentovani novinar u pokušaju, najozloglašeniji ministar informisanja u istoriji Evrope, diktator u pokušaju – Aleksandar Vučić“, kazao je Gruhonjić.

On je zatražio ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučeviča zbog organizacije grotesknog kontramitiniga, brutalnog mešanja u rad javnog servisa i „još zbog stotinu čuda koje je uradio za svog akta da bi unazadio i osramotio naš lepi grad“.

Gruhonjić je kazao i da pokret „Podrži RTV“ nije samo pokret novinara javnog servisa, već svih nezadovoljnih građana Novog Sada i Vojvodine, koje je pozvao da se pridruže.

„Naš izbor je jasan – ili oni ili mi. Pred nama su dva izbora – ili ćemo otići iz Novog Ssada, Vojvodine i Srbije ili ćemo se boriti. Borba koja je pred nama biće teška i nepoštena, ali nema nikakve sumnje da ćemo pobediti. Smrt fašizmu, sloboda istini“, poručio je Gruhonjić.

Sanja KljajicNakon govora ispred zgrade Televizije Vojvodine, kolona građana prošetala je centralnim gradskim ulicama, potom kroz pešačku zonu do upravne zgrade RTV-a, gde je protest nastavljen rok koncertom nekoliko bendova.

Građani su uz zvuke pištaljki i doboša uzvikivali „Ostavke, ostavke“, „Naš RTV“, „Čiji grad-naš grad“, a na čelu kolone je bio kamion sa razglasom i transparent na kojem je  pisalo „Ostavke, podrži RTV!“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga