Više hiljada građana i Otvoreni studio na protestu zbog smena na RTV-u

"Verujemo da stene mogu da se pomere i nećemo odustati od protesta"

13. juna 2016

Više hiljada građana okupilo se večeras u Novom Sadu na trećem po redu i najmasovnijem uličnom protestu zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Protest je započeo ispred zgrade televizije, improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom Otvoreni studio „O javnom servisu ispred javnog servisa“ u kojoj su učestvovali televizijski voditelj Zoran Kesić, novinar portala Njuz net Viktor Marković, bloger Tibor Jona, a emisiju je vodio Daško Milinović sa Omladinskog radija.

PodrziRTV Zmaj JovinaEmisija je bila posvećena izveštavanju pojedinih medija, a naročito tabloida Informer i optužbi tih novina da su ljudi koji organizuju proteste podrške RTV-u zapravo strani plaćenici. Otvoreni studio bio je odgovor građana na odbijanje rukovodstva RTV-a da u okviru svog programa emituje debatu o poslednjim zbivanjima u toj medijskoj kući.

Daško Milinović je emisiju otvorio pozdravom “Dobro Vučić… Pardon, dobro veče!”. „Počinje nova programska šema, upoznao bih vas sa nekim promenama. Nije sve, što se kaže, bačeno niz vodu, nešto je nadograđeno, dobre stvari su zadržane, sve je naravno popravljeno – Jutarnji progam „Laku noć, Vojvodino“ svako jutro možete pratiti, zatim omiljena emisija za poljoprivrednike „Brazde“, od sad se zove „Brade“, a nakon toga odličan serijski program ostaje, svi koji ste voleli „Vere i zavere“, gledaćete drugu sezonu koja se zove „Vere i zavere protiv legitimno izabrane Vlade Srbije i Vučića pogotovo“, rekao je Daško Milinović, voditelj emisije „Alarm“.

Zoran Kesić je rekao da je u Srbiji na delu “fekalizacija” u kojoj dobro plivaju samo oni koji je sprovode, jer je to njihovo prirodno okruženje. “Imamo pošast kompletnih idiota a istovremeno se brinem: šta ako je u pitanju jedan čovek?”, rekao je Kesić.

Viktor Marković je rekao da se jako dobro snalazi kao „strani plaćenik“ i da mu je veoma drago što je „bogat“.

Tibor Jona se našalio na račun Vučićeve izjave da neće da gostuje ni na RTV-u ni na RTS-u. “Možda će ga proći ljutnja pa će doći na RTV”, rekao je Jona.

Podrzi RTV LjudiJedna od smenjenih voditeljki na RTV-u Milica Kravić rekla je da su prošle tri nedelje od kako su zatražene ostavke Upravnog odbora te medijske kuće i dodala da rukovodstvo RTV-a u potpunosti ignoriše zahteve demonstranata. Ona je kazala da ima platu od 37.000 dinara, a slične plate imaju i svi urednici i voditelji koji su smenjeni, iako pojedini mediji pišu o tome da oni imaju velike plate.

„Verujemo da stene mogu da se pomere i nećemo odustati od protesta“, kazala je novinarka RTV-a Vanja Đurić. Ona je dodala da je novo rukovodstvo stopiralo serijal o radu pravosuđa u Srbiji na kojem je sa koleginicom radila pola godine.

Podrzi RTV Milica KravicProtest su podržali predstavnici inicijative Ne da(vi)mo Beograd, a predstavnik te inicijative Dobrica Veselinović rekao je da se vlast plaši građana. “Oni se plaše vas, vaših komšija, vaših prijatelja… Ovako ujedinjeni možemo daleko da doguramo”, poručio je Veselinović.

Protest su podržali i predstavnici “Šarene revolucije” iz Makedonije, predstavnici novinarskih udruženja, Novosadse biciklističke inicijative, studenti žurnalistike iz Novog Sada, Čokanski dobošari i brojne nevladine organizacije i pojedinci. Ovaj put protestu nisu prisustvovali lideri opozicionih partija, a organizatori iz Građanskog pokreta Podrži RTV još jednom su ponovili da ne žele da imaju ništa sa političkim partijama i da su samo svoji i ničiji više.

Podrzi RTV devojkaPosle okupljanja ispred zgrade televizije, kolona građana prošetala je do sedišta Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, gde su zviždali i uzvikivali „Ostavke!“ i „Ne damo RTV“.

Građani su potom prošetali kroz pešačku zonu u centru Novog Sada, a protest je završen ispred upravne zgrade RTV-a, nastupom angažovanog hora Horkestar koji je otpevao nekoliko pesama, od kojih je “Ay Carmela” izazvala najveće oduševljenje.

Na čelu kolone građani su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Ostavke – podrži RTV“, a nosili su i majice sa napisima „Ne damo RTV“, „Podrži RTV“ i „Udav medija“.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo „Asklepije Vučić – udav je za njega kišna glista“, „Imaš Pink, vrati RTV“, “Hvali mozga”, “Neće proći”, “Protiv ugnjetača i njihovih pomagača”, karikature sa Vučićem u glavnoj ulozi, zastave inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga