Više evropskih intelektualaca u pismu upozorava na Orbanove mere

U pismu se ističe da se Evropljani poslednjih sedmica moraju istovremeno boriti protiv dva podjednako opasna virusa – Sars-Cov-2 koji napada naša tela, ali i onoga koji napada naše demokratske ideale

20. apr 2020

Više evropskih intelektualaca napisalo je otvoreno pismo u kojem su upozorili na pogubnu politiku koju vodi mađarski premijer Viktor Orban i ukazali da je mađarska borba protiv pandemije kovida-19 kontaminirala celi projekt Evropske unije.

U pismu se ističe da se Evropljani poslednjih sedmica moraju istovremeno boriti protiv dva podjednako opasna virusa – Sars-Cov-2 koji napada naša tela, ali i onoga koji napada naše demokratske ideale, piše Euroaktiv.

Mađarski parlament je 30. marta usvojio zakonski predlog kojim se vladi u Budimpešti omogućilo suspendovanje onih odredbi koje joj ne odgovaraju. Takođe, istim je predlogom vlada medijima ograničila slobodu informisanja, dok je sebi omogućila odlučivanje putem dekreta, čime se vanredno stanje produžava na neograničeno dugi period.

Takva koncentracija moći je bez presedana u istoriji EU, dodaje Euraktiv.

Kako se ističe, ona ne služi borbi protiv kovida-19 i ekonomskih posledica svetske pandemije, već omogućava različite vrste zloupotrebe moći zato što izvršna vlast nema gotovo nikakvu kontrolu.

Uistinu smo zabrinuti što premijer Viktor Orban godinama pred našim očima udaljava Mađarsku od evropskih vrednosti i normi. Odgovor na pandemiju bio je samo poslednje uznemirujuće poglavlje dugotrajnog procesa narušavanja demokratskih vrednosti, navodi se u pismu.

U borbi protiv pandemije koja će, sasvim sigurno, obeležiti jednu celu generaciju, sve države EU morale su usvojiti teške mere kojima su donekle ograničile prava svojih građana. No, restriktivne mere moraju biti proporcionalne opasnosti protiv koje se donose, moraju biti privremene i opravdane. Vladavina dekretom na neodređeno vreme veliki je udarac na osnivačke ugovore EU, Povelju o ljudskim pravima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ukazuje se u pismu.

U pismu se apeluje na sve evropske institucije, kao i one nacionalne, građane, nevladina udruženja i medije da budu uporni i nemilosrdni u pokušaju zaštite demokratskih vrednosti.

Apelujemo na medije zemalja članica da deo svog svakodnevnog sadržaja posvete situaciji u Mađarskoj, a od evropskih medija tražimo da Mađarima omoguće besplatan sadržaj kojim će dolaziti do nezavisnih informacija o stanju u svojoj državi, navodi se u pismu i ističe da na kocki nije samo zdravlje, već i ideali u opstanak EU i demokratskog procesa.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga