Više delegacija položilo cveće na spomenik Vasi Stajiću

Vasa Stajić zalagao se za jednakopravnost svih Vojvođana, bez obzira na naciju i veru

10. feb 2013

Delegacije Skupštine Vojvodine, Skupštine Novog Sada, političkih partija i nevladinih organizacija položile su danas vence na spomenik pisca, filozofa i kulturnog radnika Vase Stajića, povodom godišnjice njegove smrti.

U ime Skupštine Vojvodine, vence su položili potpredsednici Dušan Jakovljev i Milivoj Vrebalov.

Zamenik predsednika Skupštine grada Novog Sada Miroslav Ilić rekao je da je Stajić jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, odgovoran i umeren srpski rodoljub, zaštitnik vojvođanskog mulitkulturalizma i borac protiv nacionalne isključivosti.

Predstavnici nevladinih organizacija istakli su da se Vasa Stajić zalagao za jednakopravnost svih Vojvođana, bez obzira na naciju i veru.

Dragomir Jankov je u ime Zavičajnog kluba Mokrinačana govorio o vandalizmu prema spomenicima velikana Vojvodine i podsetio da je bista Vase Stajića odneta iz njegovog rodnog Mokrina, iako je tamo stajala 40 godina.

Vence su položili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije, Crnogorske partije, Vojvođanskog kluba, Vojvođanske politikološke asocijacije, kao i građani Novog Sada.

Vasa Stajić rođen je u Mokrinu 1878. godine, a preminuo je u Novom Sadu 1947. godine.

Odluku o podizanju spomenika Vasi Stajiću donela je Skupština grada, a spomenik je rad vajara Slobodana Bodulića. Bista se nalazi između Skupštine Vojvodine i Skupštine Novog Sada.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga