Virtuelno otvaranje festivala NOMUS: Betoven i heroine

"Uz podsdećanja na najveće zvezde svetske umetničke scene"

20. apr 2020

Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u našoj zemlji i Regionu, zakazan, pa zbog pandemije i uvedenog vanrednog stanja, otkazan, biće otvoren sutra 21. aprila u 20 sati – virtuelno na adresi: https://www.facebook.com/events/269875000701457

Sutra, 21. aprila trebao je da počne festival umetničke muzike u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a večeras da bude izveden i svojevrsni festivalski Prolog, kao uvod u sadržaj jubilarnih 40. Novosadskih muzičkih svečanosti i programe koji su brižljivo birani u skladu sa sloganom „Betoven i Heroine“. Međutim, Festival se, odlučili su organizatori, otvara sutra snimkom s Nomusa 2018, kada su „Kvartet saksofona Signum“, (koji smo očekivali i ove godine) uz Vojvođanski simfonijski orkestar i britanskog dirigenta Timotija Redmonta, isto 21. aprila, izveli premijerno u Srbiji delo savremenog američkog stvaraoca Boba Micnera „Ritmovi Amerike“. Na Nomusu je ova kompozicija bila deo večeri pod nazivom „1492, dostignuća i otkrića“, posvećene američkim autorima i obeležavanju godišnjica čuvenih umetnika, između ostalih i 100 godina od rođenja Leonarda Bernstajna, pa je koncert počeo s tri plesne epizode iz Bernstajnove kompozicije On the Town.

„Kako je sve nas u međuvremenu zatekla situacija #OstaniKodKuće, #StayHome, tako smo se u potpunosti prestrojili u virtuelni svet društvenih mreža i kanala, te u akcijama #BićeNOMUSa i #IOvoĆeProći ostali verni i sebi i vama. Stoga smo ovog aprila, više nego ijednog drugog, na našim FB stranicama NOMUS Festival (Muzička omladina Novog Sada i MONS 021) skretali pažnju na najuspešnije koncerte, najinteresantnije izvođače, najveće zvezde svetske umetničke scene, koje smo imali i priliku i čast da proteklih decenija slušamo u okviru festivalskih koncerta – podsećanja na njih već traju pod nazivom #TheBestOfNomus i nastavljamo i dalje dogod traje vreme NOMUSa. Zahvaljujući sveopštoj pandemijskoj solidarnosti, proteklih nedelja smo uspeli da novim snimcima obogatimo naš YouTube kanal, posebno zahvaljujući dugogodišnjem medijskom pokrovitelju Novosadskih muzičkih svečanosti – Radio-televiziji Vojvodine, kao i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, te individualnim potezima umetnika koji su gostovali na festivalu“, navodi se u saopštenju Muzičke omladine.

Organizatori pozivaju muzičke sladokusce da sutra budu s Muzičkom omladinom Novog Sada i festivalom NOMUS, kao i narednih dana kada će se nastaviti emitovanje snimaka s Nomusa i uglednih učesnika festivala.

B. Opranović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga