Vindija otvorila pogon u Plandištu

Ova investicija će osigurati izvoz dodatnih količina srpskih viskokofinalnih prehrambenih proizvoda u EU i Rusku Federaciju

23. avg 2013

Najveća hrvatska prehrambena industrija „Vindija“ otvorila je danas u vojvođanskoj opštini Plandište novi pogon za proizvodnju mesnih prerađevina u koji je uloženo 2,6 miliona evra, i najavila zapošljavanje 50 radnika.

Pogon je otvoren u prisustvu predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, pokrajinskog sekretara za privredu Miroslava Vasina i predsednika Privredne komore Novi Sad Ratka Filipovića.

Moderan pogon predstavlja poslednju fazu investicionog ciklusa, koji će osigurati izvoz dodatnih količina srpskih viskokofinalnih prehrambenih proizvoda u EU i Rusku Federaciju.

Generalni direktor poslovnog sistema Vindija Dragutin Drk rekao je da su investicije te kompanije u Srbiji dostigle iznos veći od 34 miliona evra.

„Time smo uspešno premostili sve prepreke pri izvozu u zemlje članice CEFTE, ali i obezbedili put ka osvajanju stabilnog mesta u proizvodnji pilećeg mesa na tržištu Srbije, kao i sve veću prisutnost u zemljama EU i Ruskoj Federaciji“, istakao je Drk.

On je napomenuo da je ukupna projekcija da će u novom pogonu u Plandištu biti zaposleno ukupno od 130 do 150 radnika. Pajtić je istakao važnost Vindijine investicije u teškim ekonomskim trenucima za razvoj Vojvodine i osiguravanje novih radnih mesta, ukazavši da je Plandište jedna od tri najnerazvijenije opštine Vojvodine i stoga pokrajinska vlast maksimalno podržava investicije koje doprinose razvoju ovog područija.

„Mi smo obezbedili 19 miliona dinara kao podršku za otvaranje 150 radnih mesta, koja su omogućila otvaranje novog pogona sistema Vindija. Prehrambena industrija je ogroman potencijal za razvoj opštine Plandište i poboljšavanje privrednog ambijenta i unapređenje poslovne klime“, naglasio je Pajtić prilikom svečanog otvaranja.

U cilju kontrolisanog i odgovornog poslovanja, Vindija je investicijom u novi pogon rekonstruisala i vlastitu veterinarsku stanicu koja će svakodnevno pratiti zdravstveni status primarne proizvodnje, navedeno je u saopštenju. Uz sertifikovani i implementirani „hasap“ (HACCP) sistem, koji je u primeni kontinuirano već četiri godine, svi proizvodi su sertifikovani i po „halal“ standardu, a u planu je i implementacija IFS I BRC standarda. Vindijin sistem u Srbiji objedinjuje farme za tov, fabriku stočne hrane Unip u Valjevu, industriju mesa u Plandištu, kao i tri distributivna centra koja zapošljavaju 330 radnika.

(RTV/Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga