“Vile, Carice i Kraljice” kroz staklo galerije

Kolekcija je proizvod kombinovane tehnike, odnosno ručno slikane svile i heklanih detalja.

07. okt 2014

Izložba unikatnih haljina „Vile, Carice i Kraljice”, koja je postavljena u galeriji FORMA – UPIDIV, predstavlja modnu kolekciju koja nije baš sasvim svakidašnja. Dve umetnice i prijateljice, dve godine rada i osmišljavanja modela i inspiracija pronađena u devet snažnih žena koje su obeležile kulturu i umetnost današnjice i prošlih vekova – za rezultat su doneli kolekciju večernjih haljina koje donose spoj modernog i tradicionalnog.

Autorke izložbe, modna dizajnerka Branislava Leđenac i umetnica Lara Koprivica, udružile su svoje talente, pa je tako kolekcija proizvod kombinovane tehnike, odnosno ručno slikane svile i heklanih detalja.

natasaBranislava Ledjenac je članica Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) od 1999. godine, a slikanjem na svili bavi se od srednje škole. Kolekciju je osmislila sa željom da u haljine koje slika ucrta i delić svog detinjstva, jer je odrasla u Vrdniku, mestu u kojem je umetnost i kultura oduvek bila prioritet. “Odrastati u Vrdniku značilo je odrastati kroz priču o vrdničkoj vili – Milici Stojadinović Srpkinji. Ona je jedna od žena koja mi je bila inspiracija za haljine. Priroda u ovom fruškogorskom selu bila je zaista magična i celo detinjstvo smo maštali o tome kako se pretvaramo u te vile, princeze i carice. Okružena ženama koje su organizovale susrete pesnikinja, kulturne dogadjaje i književne večeri, i koje su uvek bile aktivne i pune energije, imala sam potrebu da im zahvalim tako što ću raditi ono što najbolje znam, a to je da kreiram odeću koja nije samo odeća, već svaki ovaj komad ima svoju priču, plod je istraživanja, posvećenosti i ljubavi”, rekla je za Autonomiju Branislava Ledjenac.

Modeli na izložbi, koja je na samom otvaranju zapravo bila svojevrsna modna revija sa manekenkama, predstavili su haljine koje nose imena Jefimija, Mina Karađžić, Milica Stojadinović Srpkinja, Desanka Maksimović, Katalin Ladik, Milena Pavlović Barili, Carica Milica, Mati Angelina i Jelena Anžujska. Izložbu je otvorila akademska slikarka Bosiljka Zirojević Lečić, koja je rekla da je način na koji su modeli izloženi na otvaranju poseban i efektan, jer je lepotu ovakvih kreacija najlakše videti kada ih nose živi modeli.

tamaraUmetnica Lara Kprivica objasnila je da se heklanjem bavi ceo svoj život i dodala da je tajna dobrog hekleraja zapravo ljubav prema ovoj vrsti ručnog rada. „Bitno je da se uživa u onome što radiš. Život je lep i čak i u ovako teškim vremenima, kroz to uživanje je moguće napraviti nešto lepo, čemu će se ljudi radovati i u čemu će uživati”, kazala je Koprivica.

Izložba unikatnih haljina biće otvorena do 12. oktobra u galeriji FORMA – UPIDIV, a haljine su nakon specifičnog otvaranja sada izložene na lutkama.

 

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga