Vikiliks partija u Australiji

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je od juna 2012. godine u političkom azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, napravio je prvi korak ka političkoj karijeri

19. feb 2013

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je od juna 2012. godine u političkom azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, napravio je prvi korak ka političkoj karijeri – podneo je zahtev za učešće na izborima za Senat australijske države Viktorija.

U ime Asanža, neophodnu dokumentaciju podnele su australijskoj izbornoj komisiji u Melburnu njegove pristalice, okupljene oko Vikiliks partije koja je u formiranju. Među njima je i njegov otac, sidnejski arhitekta Džon Šipton.

Pristalice Asanža osnovale su stranku WACA (WikiLeaks Australian Citizens Alliance), a čine je njegovi bliski saradnici, razni intelektualci i stručnjaci, kao i aktivisti, preneli su australijski mediji. Vikiliks partija još nije formalno registrovana, a ima deset nacionalnih odbora. Njeno rukovodstvo planira da narednih dana da prikupi dovoljnu podršku za registrovanje, a za to je potrebno 500 ljudi.

Prema australijskom zakonodavstvu, državljani Australije koji žive u inostranstvu imaju pravo i da biraju i da budu birani – u slučaju da su napustili Australiju u protekle tri godine, a planiraju da se vrate u periodu od šest godina nakon odlaska iz zemlje.

Asanžov otac, koji je odigrao veliku ulogu u početnom organizovanju partije, veruje da će njegov sin dobiti široku javnu podršku. Šipton je uveren da i sam Asanž ima veliki broj pristalica, a pogotovo principi za koje se zalaže.

Asanžova prijava izbornoj komisiji, kako su preneli mediji, uznemirila je Zelenu partiju, koja se nada ponovnoj pobedi na izborima za Senat u državi Viktorija, koja je najviše levo orijentisana australijska država.

Zelena partija je kritikovana poslednjih godina zbog preozbiljnosti, staromodnosti i autoritativnosti, zbog čega i strahuje da bi mladi, koji su njeni tradicionalni glasači, sada mogli da se okrenu Asanžu.

Asanž je krajem 2012. godine nagovestio mogućnost da uđe u trku za senatorsko mesto, iako je veliko pitanje da li bi mogao i fizički da bude prisutan, s obzirom da je praktično svojevoljno zarobljen u ekvadorskoj ambasadi kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Stokholm traži Asanža zbog saslušanja u vezi sa optužbama da je seksualno zlostavljao dve žene, što je on više puta negirao, ocenjujući da je to paravan za politički progon zbog objavljivanja tajne pošte američke diplomatije na Vikiliksu. Stoga i strahuje da bi izručenje Švedskoj zapravo utrlo put za izručenje SAD, gde mi mogao da bude suočen sa mnogo ozbiljnijim optužbama.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga