Vikendaši postavili kante za otpatke u naselju Baračka u Gornjem podunavlju

Sve do sada u naselju koje se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje nije postojao ni jedan kontejner, nijedna kanta za otpatke i ni jedna eko-tabla

07. dec 2015

Iako zbog svoje lokacije u srcu Gornjeg podunavlja na obali Dunava već decenijama privlači domaće i strane izletnike i turiste, u vikend naselju Baračka tek nedavno postavljene su prve kante za otpatke i eko-table koje podsećaju posetioce da čuvaju prirodu rezervata prve kategorije koji je pod zaštitom države.

Projekat rešavanja višegodišnjeg problema upravljanja otpadom u naselju u zaštićenom području iniciralo je nedavno osnovano udruženje vikendaša “Moja Baračka”, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, gradnju i zaštitu životne sredine.

“Naselje se nalazi na samoj obali Dunava koji je zaštićen međunarodnom Konvencijom o zaštiti reke Dunav, kao i Dunavskom strategijom i okruženo je specijalnim rezervatom prirode prve kategorije Gornje podunavlje. Uprkos svemu ovome, u naselju donedavno nije postojao ni kontejner za sakupljanje smeća i nijedna kanta za otpatke”, kažu u udruženju “Moja Baračka”, koje je osnovano u maju ove godine.

U okviru projekta, u naselju sa više od 300 vikendica koje tokom sezone posete desetine hiljada izletnika, biciklista i ljubitelja prirode postavljeno je šest kanti za otpatke i nekoliko eko-tabli.

“Za početak, zahvaljujući dobroj volji uprave grada Sombora i JKP Čistoća obezbeđen je jedan kontejner za sakupljanje otpada na ulazu u naselje. To je umnogome olakšalo vikendašima da se odgovorno odnose prema životnoj sredini, jer su dosada odvozili smeće desetine kilometara dalje. Međutim, kante i eko-table su namenjene brojnim posetiocima koji do sada nisu imali gde da odlože sitne otpatke. Osim da ih bace u Dunav ili u prirodu. Pražnjenje kanti smo organizovali sami, ali se nadamo da ćemo rešavanje problema sa otpadom u specijalnom rezervatu podeliti sa nadležnim institucijama”, objašnjava Dušanka Zalić iz udruženja. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, gradnju i zaštitu životne prirode je projekat “Zeleni vilenjak-upravljanje otpadom u specijalnom rezervatu prirode “Gornje podunavlje” podržao sa 80.000 dinara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga