Vijeće Evrope: Referendum u Turskoj nije u skladu sa evropskim standardima

Turski Izborni odbor je u posljednji trenutak, u nedjelju, donio odluku da će prilikom brojanja računati i listiće koji nisu ovjereni od strane službenika

17. apr 2017

Međunarodni posmatrači iznijeli su ocjenu da referendum u Turskoj nije bio u skladu sa evropskim standardima.

Referendum u Turskoj nije u skladu sa standardima koje je postavilo Vijeće Europe, izjavio je u ponedjeljak Cezar Florin Preda predstavnik promatračke misije Europske organizacije za ljudska prava, pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope navodeći kao razlog nepotpun pravni okvir i promjene u glasačku prebrojavanja u zadnji čas.

Cezar Florin Preda, izjavio je to na konferenciji za novinare u Ankari, podsjećajući da je Turska članica Vijeća Europe.

Preda se pridružio Tana de Zulueti, šefici tima međunarodnih promatrača OSCE-a, odjeljenja ODIHR, koja je rekla da referendum nije ispunio međunarodne standarde.

Turci su u nedjelju glasali na referendumu o promjenama Ustava koje daju veće ovlasti predsjedniku Tajibu Erdoanu (Tayyipu Erdoganu), a prema prvim rezultatima 51,4 posto građana glasalo je za promjene.

Glavna opoziciona stranka zatražila je poništenje rezultata, zbog uočenih nepravilnosti.

Turski Izborni odbor je u posljednji trenutak, u nedjelju, donio odluku da će prilikom brojanja računati i listiće koji nisu ovjereni od strane službenika.

Iz OSCE-a su najavili da će u narednim danima zajedno sa Vijećem Evrope donijeti konačnu odluku o ocjeni referenduma.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga