Vidi, gari, ne može!: Cilj privođenja Milana Vujića je zastrašivanje političkih protivnika

"Policija, tužilaštvo i tajne službe stavljeni u funkciju režima i njegove zaštite"

27. mar 2021

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ najoštrije je osudila policijsko privođenje i saslušavanje mladog novosadskog aktiviste Milana Vujića, te upozorila da je “u pitanju još jedan bahati pokušaj vlasti i njenih bezbednosnih službi da zastraši političke protivnike i sve one koji se usude da javno kritikuju režim Aleksandra Vučića”.

U saopštenju Inicijative navodi se da policiji i tužilaštvu inače trebaju meseci, pa i godine, da pronađu one koji na društvenim mrežama otvoreno prete smrću kritičarima režima, a najčešće ih nikada i ne pronađu, dok sa druge strane promptno reaguje na negativne napise o vlasti, te se ekspresno “pripadnici policije, pa čak i tajnih službi, pronađu pred vratima ‘počinilaca’, demonstrirajući osionost”.

“Odavno je svima jasno da policija, tužilaštvo i tajne službe u Srbiji ne obavljaju svoje zakonom definisane dužnosti već su stavljeni u funkciju režima i njegove zaštite, ponašajući se kao Vučićeva Pretorijanska garda. Takođe je jasno da je aktivista Milan Vujić juče priveden i saslušavan ne zbog toga što je mogao da da bilo kakvu korisnu informaciju istražnim organima, već sa očitim ciljem da prođe kroz još jedan ‘specijalni tretman’, kao i da se javnosti pošalje poruka da policija svakome, bez razloga i bez naloga, može zakucati na vrata i odvesti ga, bez obrazloženja”, ističe se u saopštenju.

Inicijativa napominje da je aktivista Milan Vujić priveden juče zbog toga što je u tvitu preneo ono što je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao u intervjuu za nedeljnik „Vreme“ o napadu na njegovu kćerku Anu Đilas, dodajući da su tu Đilasovu izjavu inače preneli i brojni mediji.

“Navodno je cilj privođenja bio da Milan Vujić da istražnim organima informacije o napadu na Đilasovu kćerku, što je dakako potpuno apsurdno, odnosno da nije tragično, bilo bi smešno”, ocenjuje se u saopštenju.

Inicijativa podsećamo da je aktivista Milan Vujić u nekoliko navrata govorio na protestnim skupovima protiv Vučićevog režima, a da je prošle godine doživeo jeziv fizički napad, koji je bio politički motivisan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pretorijanci
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga